KNMP: eerste griepprikken door apothekers in Duitsland en Denemarken navolgenswaardig

15 oktober 2020

De KNMP vindt de eerste griepprikken in Duitsland en Denemarken door apothekers navolgenswaardig. In Duitsland startte onlangs een pilot met 60 apotheken die griepvaccinaties geven. In Denemarken geven apotheekteams sinds oktober in 381 apotheken griepvaccinaties aan risicogroepen. Voorzitter Aris Prins van de KNMP: “Ook apothekers in Nederland zouden op deze wijze een bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van de vaccinatiegraad.”

In Nederland vaccineren apothekers nog niet zelf. In tijden van COVID-19 is het belang van de griepprik des te groter, om gelijktijdige infectie met influenza en COVID-19 te voorkomen. De maatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, zorgen in sommige huisartspraktijken voor uitdagingen bij het vaccineren. Apothekers kunnen naast het bieden van praktische hulp aan huisartsen, bijdragen aan grieppreventie door het geven van voorlichting aan doelgroepen en het apotheekteam. Daarnaast spelen apothekers een rol bij het geven van instructies waarmee griep kan worden voorkomen bij patiënten en het apotheekteam, zoals door het halen van de griepprik. Daarmee voorkomen we uitval van zorgverleners in de apotheek en beschermen we (kwetsbare) patiënten die in de apotheek komen.

Voor meer informatie over griep en de griepprik kan het webinar van de Nederlandse Influenza Stichting worden bekeken. Hierin komen onderwerpen aan bod als: wat zijn beweegredenen van mensen om zich wel of niet te laten vaccineren tegen de griep, in hoeverre is het nuttig om je als zorgverlener te laten vaccineren en het verband tussen griep en cardiovasculaire events.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering