IGJ: patiënten krijgen gebruikelijke hoeveelheid medicatie mee

18 maart 2020

Patiënten krijgen bij hun receptgeneesmiddelen de gebruikelijke hoeveelheid geneesmiddelen mee bij de apotheek. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuwsbericht over de voorzorgsmaatregel voor de levering en verkoop van medicatie. De gebruikelijke periode wordt niet verlengd door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit om medicatie voor iedereen beschikbaar te houden.

De IGJ adviseert om voorlopig maximaal drie verpakkingen paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen per klant te verstrekken. Aris Prins, voorzitter van de KNMP, vindt het besluit van de IGJ verstandig: ‘Zo blijft de verstrekking van medicatie beheersbaar. We streven naar beschikbare medicatie voor iedereen, zodat niemand met lege handen komt te staan.’

De KNMP werkt samen met andere betrokken partijen om, juist in deze bijzondere omstandigheden, de beschikbaarheid van noodzakelijke en goede farmaceutische zorg te waarborgen. Zo is het door de uitbraak van het coronavirus voorstelbaar dat er nieuwe tekorten optreden. De KNMP staat daarom in nauw contact met voorschrijvers, overheid en zorgverzekeraars om adequate voorbereidingen te treffen.

De KNMP heeft gisteren een brief ontvangen van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), waarin zorgverzekeraars aangeven zich in te spannen om zorgverleners, waaronder apothekers, te ondersteunen om de continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden. Naar aanleiding van de brief is er constructief contact geweest met ZN. De KNMP en ZN hebben afgesproken nauw contact te onderhouden.

Download de poster ‘Coronavirus: maatregelen in de apotheek’ Download de narrowcast ‘Coronavirus: maatregelen in de apotheek’ Lees het bericht van IGJ Lees het bericht van ZN

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg