Gouden IM: 50 jaar betrouwbare geneesmiddelinformatie

6 februari 2020

De vijftigste editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. Abonnees ontvangen het boek met betrouwbare geneesmiddelinformatie deze week per post. Bestellen kan via de KNMP-website.

De omvang en de diversiteit van de geneesmiddelinformatie is in de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Ten opzichte van de eerste uitgave bevat het IM ongeveer zeven keer meer informatie. In het eerste boek had een stofmonografie vier rubrieken en anno 2020 zijn dat er twaalf. Ook binnen de rubrieken is de informatie sterk uitgebreid, bijvoorbeeld met off-label indicaties, kinderdoseringen, adviezen voor medicatiebewaking en frequentieaanduidingen bij bijwerkingen.

Veel ontwikkelingen in 50 jaar

In 50 jaar is er veel gebeurd op de geneesmiddelenmarkt. Sommige geneesmiddelen zijn verdwenen, zoals de pijnstiller rofecoxib. Andere geneesmiddelen zijn aan een tweede leven begonnen, zoals thalidomide. Er zijn ook geneesmiddelen die al 50 jaar op de markt zijn, zoals de bètablokker propranolol. Maar ook bij deze geneesmiddelen zijn er de nodige ontwikkelingen geweest. Zo had propranolol 50 jaar geleden drie indicaties in het Informatorium, en nu twintig.

De tweewekelijkse uitgave van het Informatorium op de Kennisbank geeft de laatste stand van zaken weer.

Bestel het boek IM 2020 
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie