CBG: risico op ernstige bijwerkingen door chloroquine en hydroxychloroquine

23 april 2020

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een risico op ernstige bijwerkingen door gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine. De KNMP herkent deze waarschuwing van het CBG, die vandaag in navolging van een publicatie op de website van het Europees Medicijn Agentschap is gedaan. Beide middelen kunnen leiden tot hartritmestoornissen, lever- en nierproblemen, en ernstige irreversibele oogheelkundige complicatie.

Alleen COVID-19-patiënten met matig ernstige en ernstige symptomen hebben op dit moment een indicatie voor de behandeling met (hydroxy)chloroquine. De nationale behandelrichtlijn voor COVID-19 patiënten van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) dient hierbij gevolgd te worden. Patiënten die (hydroxy)chloroquine gebruiken voor de behandeling van COVID-19 worden gemonitord om ernstige bijwerkingen op tijd te kunnen achterhalen.

Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen niet worden gebruikt ter preventie van COVID-19. Hiervoor is geen onderbouwing. Ook moet (hydroxy)chloroquine niet worden afgeleverd aan patiënten met verkoudheidsklachten of koorts. Ka-Chun Cheung, hoofd van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP: ‘ Zoals eerder gemeld is (hydroxy)chloroquine niet vrij van bijwerkingen, het is niet een middel ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.’

Lees het bericht van het CBG Kijk voor meer informatie in de Q&A Voor meer informatie: Apotheek.nl
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg