Berichtgeving corona: 7 punten om niet te missen

1 april 2020

De WGP is uitgesteld, de BIG-herregistratieplicht opgeschort en de minister spreekt zijn waardering uit over apotheken. De berichten over corona volgen elkaar razendsnel op. Zeker weten dat u niets heeft gemist? De berichtgeving, materialen en ondersteuning van de KNMP over corona op een rijtje, in 7 punten.

1. Hierin toont de overheid coulance

Minister De Jonge stelt in het kader van de corona-uitbraak de inwerkingtreding van de WGP uit met een half jaar. De KNMP bericht zo spoedig mogelijk wat daarvan de consequenties zijn voor de apotheken.
De herregistratieplicht voor alle BIG-beroepsbeoefenaren, dus ook apothekers, is opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. En de handdesinfectiemiddelen naar LNA-recept ontvangen een tijdelijke vrijstelling specifiek aan apotheken voor verkoop aan en gebruik door professionele zorgaanbieders.

2. En deze regel is belangrijker dan ooit

Het ministerie van VWS benadrukt dat het belangrijk is dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid geneesmiddelen - en niet meer - meekrijgen bij de apotheek, om tekorten tegen te gaan.

3. Deze steun ontvangen apothekers

De KNMP roept met KNMG, KNGF, KNMT, en KNOV Nederlanders op een wit shirt met een hart achter de ramen te hangen onder het motto #mijnhartvoordezorg. Ondertussen betuigen patiënten al op hun eigen manier dank aan hun apotheker, zo blijkt uit een compilatie. Ook minister Van Rijn is apothekers zeer erkentelijk en spreekt uit graag samen op te trekken: ‘Ik zie dat apotheken er alles aan doen om in deze situatie de zorg te blijven leveren en dat maakt me trots.'

4. Dit gaat niet, later of anders door

Door het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni is er voor apothekers in opleiding en hun opleiders drie maanden geen centraal onderwijs. Voor de districtsledenbijeenkomsten, die op 19 mei van start zouden gaan, wordt een online alternatief gezocht.
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren start een maand later dan gepland: op 1 mei in plaats van op 1 april 2020.

5. Deze hulpmiddelen zijn er voor communicatie met patiënten

De KNMP stelt exclusief voor leden praktische tips en concrete voorbeelden voor communicatie met patiënten op, plus een template persbericht voor de regionale pers. Patiënten vinden ook informatie over corona op Apotheek.nl: in een speciaal thema, in nieuwsberichten en bij bepaalde medicijnteksten, bijvoorbeeld ibuprofen en chloroquine.

6. Dit kunt u gebruiken om de apotheek in te richten

corona collageOm het drukke verkeer in de apotheek in goede banen te leiden, stelt de KNMP gratis vloerstickers beschikbaar die het belang van afstand bewaren onderstrepen. Er zijn ook gratis posters, die aandacht vragen voor de verschillende maatregelen in de apotheek - in vier talen. Op Facebook laten apotheken zien welke creatieve oplossingen zij hebben ingevoerd.

7. En als er dan nog vragen zijn...

De KNMP vult de veelgestelde vragen over het coronavirus op de website voortdurend aan. Het laatste nieuws met continue updates staat in het dossier. Toch nog een vraag? Die kunt u stellen via .

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering Professie KNMP