Aandacht voor eenzaamheid bij ouderen tijdens Week van de Eenzaamheid

25 september 2020

Apothekers kunnen tijdens de Week van de Eenzaamheid van 1 tot 8 oktober aandacht geven aan eenzaamheid bij ouderen. Het ministerie van VWS heeft communicatiemateriaal beschikbaar gesteld om eenzaamheid bij ouderen bespreekbaar te maken.

Zorgverleners en medewerkers, zoals (mantel)bezorgers in de apotheek, spelen in het leven van ouderen een belangrijke rol. Op contactmomenten kunnen zij ouderen en mantelzorgers bewustmaken van het belang van het uiten van gevoelens van eenzaamheid. Het ministerie van VWS lanceert de komende maanden de publiekscampagne 'Eén tegen Eenzaamheid'. De doelstelling van de campagne is het bespreekbaar maken van eenzaamheid en mensen aanzetten eerder in actie te komen bij gevoelens van of vermoedens van eenzaamheid.

Communicatiemateriaal en ervaringsverhalen

Het communicatiemateriaal van VWS, waaronder een concept-nieuwsbericht en concept-social posts, is beschikbaar via www.eentegeneenzaamheid.nl/pr. Indien apotheken al activiteiten organiseren om eenzaamheid van hun patiënten tegen te gaan, kunnen apothekers dit  kenbaar maken. Deze ervaringsverhalen krijgen een podium in de Week tegen Eenzaamheid via social mediakanalen van VWS en de KNMP.

Ontwikkelsubsidie voor ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’

Startende netwerken die zich hard willen maken voor het bestrijden van eenzaamheid, kunnen voor dit netwerk subsidie bij ZonMW aanvragen. Het is vanaf nu mogelijk de ontwikkelsubsidie (fase 1) aan te vragen van de programmalijn ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’. De oproep staat open tot donderdag 29 oktober, 14.00 uur.