Via online cursus of podcast voorbereiden op Wet Arbeidsmarkt in Balans

7 november 2019

De regels in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht veranderen vanaf 1 januari 2020. De KNMP biedt ondersteuning om apothekers voor te bereiden op de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Een online cursus en podcast zijn beschikbaar voor apotheker om bijgepraat te worden wanneer het hen uitkomt. Ook is er 10 december een fysieke KNMP-bijeenkomst in Breukelen.
Ga naar de online cursus en podcast

De vijf belangrijkste wijzigingen op een rij: 

1. Wijziging ketenregeling
De werkgever mag vanaf 1 januari 2020 maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten afsluiten met de maximale duur van 36 maanden (3 jaar) in plaats van 24 maanden. De nieuwe regels zijn direct van toepassing. Dit betekent dat een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 de ketenbepaling van drie jaar van toepassing is, ook als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 1 januari 2020.

2. Vast contract: lage WW-premie, flexibel contract: hoge WW-premie
De werkgever betaalt vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract betaalt de werkgever een hoge WW-premie. De werkgever moet in de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen.

3. Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden
Vanaf 1 januari moeten werkgevers oproepkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn, een aanbod doen voor een vast aantal uren.

4. Payrollwerkgevers: dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden
Vanaf 1 januari krijgen payrollmedewerkers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als eigen medewerkers. Werkgevers die medewerkers inhuren via een uitzend- of payrollbedrijf moeten dat bedrijf informeren over de arbeidsvoorwaarden die de apotheek hanteert voor eigen medewerkers.

5. Transitievergoeding vanaf de eerste werkdag
Vanaf 1 januari betaalt de werkgever bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract een transitievergoeding. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

Ook de Rijksoverheid heeft een voorlichtingscampagne over de nieuwe regels.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering