RIVM: kinderen gezocht voor Lymeonderzoek

16 april 2019

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op zoek naar deelnemers, met name kinderen tussen de 5 en de 17 jaar, voor onderzoek naar Lyme en andere tekenbeetziekten. Dit meldt de organisatie in de jaarlijkse Week van de Teek, van start gegaan op maandag 15 april 2019.

Apothekers kunnen potentiële deelnemers via een poster of kaartjes attenderen op het onderzoek op Tekenradar.nl. Bijvoorbeeld als deze geneesmiddelen af komen halen voor Lyme of een andere tekenbeetziekte. Zoals doxycycline 2 keer per dag 1 tablet gedurende 10 tot 14 dagen, of voor kinderen onder de 9 jaar amoxicilline 3 keer per dag gedurende 14 dagen.

Naar poster en kaartjes

Apothekers kunnen de poster en kaartjes downloaden. Gedrukte exemplaren bestellen kan door een mailtje met onderwerp ‘Tekenradar kaartjes/posters’ te sturen naar , onder vermelding van naam, adres en het gewenste aantal posters en kaartjes.

Onderzoek naar gevolgen tekenbeetziekte

Hoewel de meeste tekenbeten niet tot ziekte leiden, en antibiotica werken tegen de ziekte van Lyme of andere tekenbeetziekten, houden jaarlijks tussen de 1000 en 2500 mensen langdurige klachten. Waarom sommige mensen deze klachten krijgen is onbekend. Ook is onbekend of kinderen en volwassenen dezelfde kans hebben op blijvende klachten. Het RIVM-onderzoek moet daar verandering in brengen. Het instituut wil na aanmelding een jaar lang de gezondheid van deelnemers volgen om vast te stellen wie risico loopt op langdurige klachten en wat de oorzaken zijn. Dit gebeurt via vragenlijsten en bloedafnames, als deelnemers daartoe bereid zijn. Het RIVM wil ook onderzoeken of bij volwassenen met koorts na een tekenbeet andere tekenbeetziekten dan Lyme worden gevonden.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg