Opmars van monoklonale antilichamen in nieuwe IM

31 januari 2019

De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) 2019 in boekvorm bevat 40 nieuwe stoffen. Een kwart hiervan zijn monoklonale antilichamen. Ze worden toegepast bij diverse aandoeningen, waaronder nu ook migraine en eczeem. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via de website.

Er zijn al veel monoklonale antilichamen beschikbaar voor de behandeling van kanker en inflammatoire aandoeningen zoals reuma. De afgelopen jaren zijn nieuwe monoklonale antilichamen geïntroduceerd voor de behandeling van migraine, constitutioneel eczeem, hemofilie A, botziekte bij kinderen, eosinofiel astma en psoriasis. In totaal zijn er in het IM 63 monoklonale antilichamen opgenomen.

Verschillende hoofdstukken zijn volledig herzien. Hieronder vallen hoofdstukken met veelgebruikte geneesmiddelen zoals antidepressiva, middelen bij peptische aandoeningen en NSAID’s. Verder is een aantal hoofstukken herzien met geneesmiddelen die vooral in ziekenhuizen worden gebruikt, bijvoorbeeld cardiotonica, sympathicomimetica en trombolytica.

Vele duizenden wijzigingen zijn aangebracht naar aanleiding van gewijzigde SmPC’s en behandelrichtlijnen, waarschuwingen van registratieautoriteiten, nieuwe medische literatuur en gewijzigde informatie in de G-Standaard en het kinderformularium. Het boek is dan ook 44 pagina’s dikker dan die van vorig jaar.

De tweewekelijkse uitgave van het Informatorium op de Kennisbank geeft de laatste stand van zaken weer.

Bestel het boek IM 2019
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: KNMP