Nieuw op Apotheek.nl: verbeterde voorleeshulp en ‘videotheek’

17 oktober 2019

Apotheek.nl biedt 2 vernieuwde functies die bijdragen aan de toegankelijkheid van de medicijnteksten: een verbeterde voorleeshulp én een compleet overzicht met alle video’s van de website. ‘De robotstem van de vorige voorleeshulp is vervangen door een duidelijkere mensenstem. En het video-overzicht bedient een zeer brede doelgroep: van laaggeletterde medicijngebruikers tot generatie Z’, aldus Nike Everaarts, apotheker en coördinator van Apotheek.nl over de recentelijke innovaties.

Innoveren is voor Apotheek.nl bijzonder belangrijk. Alle sitebezoekers toegankelijke, betrouwbare en begrijpelijke medicijninformatie bieden; dat is waar Apotheek.nl voor staat. De KNMP wil alle leden zo een solide ondersteuning aanreiken in hun patiëntenvoorlichting.

Het apotheekteam kan medicijngebruikers op de verbeterde voorleeshulp en op het video-overzicht attenderen.

De voorleeshulp

De voorleeshulp, beschikbaar bij alle medicijnenteksten op Apotheek.nl, werkt als volgt:

  • Klik op de ‘Lees voor’-button. De voorleeshulp begint dan vanzelf met voorlezen, van het begin tot het einde van de tekst. 
  • Na de klik op de ‘Lees voor’-button zijn alle functies van de voorleeshulp zichtbaar. U ziet ze in het ‘taakbalkje’ dat verschijnt. Hier kunt u het voorlezen stoppen, en weer starten. U kunt ook stukjes tekst overslaan als u wilt, of juist terug gaan in de tekst. Ook kunt u de snelheid van het voorlezen veranderen, en de kleuren naar uw eigen wens aanpassen. 
  • Het is ook mogelijk om slechts een deel of een alinea van de tekst te laten voorlezen. Zet hiervoor eerst de voorleesfunctie aan. Selecteer dan de tekst. Er volgt een ‘pop-up’ met de tekst ‘Lees meer’.

Video-overzicht

Alle video’s die verspreid worden aangeboden over de gehele website, staan nu centraal op een plek op de website.

Bekijk het volledige video-overzicht

Tabbladen

De tabbladen categoriseren de video’s. Hiermee schakelt u (en de patiënt) gemakkelijk tussen video’s met instructies, video’s met uitleg over medicijnen door de apotheker, video’s met uitleg over lastige etikettesten of video’s in gebarentaal.

Oproep: stem op Apotheek.nl

‘Vorig jaar won Apotheek.nl de Award ‘Website van het Jaar in de categorie Gezondheidszorg. Het is een grote uitdaging om de award te behalen, maar misschien een nog wel grotere om deze te behouden’, aldus Nike Everaarts, apotheker en coördinator van Apotheek.nl. 

Ik roep alle leden daarom van harte op om op Apotheek.nl te stemmen »