LAN, MCL en KNMP ontwikkelen protocollen voor juist gebruik neusspray

10 oktober 2019

De Long Alliantie Nederland (LAN), het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en de KNMP hebben in samenwerking met elkaar 2 nieuwe neussprayprotocollen voor zorgverleners ontwikkeld. De protocollen – voor de reguliere corticosteroïd neusspray en voor de Avamys corticosteroïd neusspray – staan beschikbaar op Inhalatorgebruik.nl en moeten juist gebruik van neussprays onder patiënten bevorderen.

Onjuist gebruik van neussprays kan vervelende bijwerkingen geven, zoals neusbloedingen. Bovendien zorgen de verschillende bijsluiters van de diverse neussprays voor onduidelijkheid bij zorgverleners en patiënten. Dit onderstreept het belang van eenduidige instructies.

Protocollen en gebruiksaanwijzingen 

In de nieuwe protocollen komen in ieder geval deze stappen aan bod:

  • het gebruiksklaar maken van de neusspray;
  • het vooraf schoonmaken van de neus;
  • de juiste houding (van het neustussenschot af);
  • de schoonmaakstappen.

Reguliere corticosteroïd neusspray

Avamys corticosteroïd neusspray

Instructiefilmpjes

De KNMP gaat instructiefilmpjes ontwikkelen die zijn gebaseerd op de protocollen. De filmpjes komen naar verwachting eind december 2019 op Apotheek.nl te staan, bij de betreffende medicijnteksten en bij de andere instructies, zoals inhaleren en insuline spuiten. Inhalatorgebruik.nl zal de filmpjes ook gaan aanbieden.

Meer weten

Samenwerking KNMP en LAN

De KNMP en de LAN werken al jaren samen in de ontwikkeling van inhalatieprotocollen en instructievideo’s die juist gebruik van inhalatoren bevorderen.