KNMP wint FIP-prijs voor poster farmaceutische zorg bij morbide obese en bariatrische patiënten

25 september 2019

Op het internationale apothekerscongres van de FIP in Abu Dhabi heeft de KNMP een posterprijs gewonnen voor de poster over farmaceutische zorg bij morbide obese en bariatrische patiënten. Hiermee krijgen Nederlandse apothekers wereldwijde erkenning voor hun inzet voor patiënten met morbide obesitas en/of patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan.

Posterwinnares Froukje Harkes-Idzinga, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC): ‘Er zijn aspecten in de zorg voor morbide obese en bariatrische patiënten die niet gevat kunnen worden in de medicatiebewaking. Denk bijvoorbeeld aan een bariatrische patiënt die zes keer per dag kleine porties moet eten, dat is lastig te combineren met het advies ‘innemen op een lege maag’. Aanvullende begeleiding van de apotheker is dan nodig.’ Harkes-Idzinga is ook betrokken bij de multidisciplinaire werkgroep die medicatieadviezen voor morbide obese en bariatrische patienten beoordeelt. Deze adviezen worden door het GIC opgesteld.

Uitbreiding zorg

De KNMP heeft het opstellen van medicatieadviezen voor deze specifieke patiëntengroep twee jaar geleden opgepakt en investeert in onderzoek om de ondersteuning in de komende jaren uit te breiden, zodat apothekers meer persoonsgerichte zorg kunnen leveren.

Posterwinnares Froukje Harkes FIP congres Abu Dhabi 2019
Bekijk de poster Ga naar meer informatie over morbide obesitas en bariatrische chirurgie

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg