KNMP vraagt oplossing voor honderdduizenden patiënten die positief blijken in speekseltest

3 juli 2019

De KNMP pleit voor een oplossing voor honderdduizenden patiënten die door hun medicatiegebruik positief blijken in de speekseltest. De speekseltest die het ministerie van Justitie hanteert bij weggebruikers, geldt ook voor patiënten die geneesmiddelen gebruiken. Hierdoor zijn patiënten die bijvoorbeeld (dex)amfetamine, medicinale cannabis, oxycodon en morfine gebruiken, strafbaar en moeten zij tijdelijk hun rijbewijs inleveren.

De speekseltest houdt nu onvoldoende rekening met patiënten die deze geneesmiddelen om medische redenen gebruiken. Deze onzekerheid is ongewenst voor de patiënten. Volgens rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP kunnen deze patiënten veilig autorijden.

Daarom pleitte de KNMP op 1 juli 2019 in EenVandaag en op NPO Radio 1 voor een oplossing voor deze grote groep patiënten. De KNMP pleit al geruime tijd voor (een spoedprocedure voor) een wetswijziging zodat patiënten bij medicinaal gebruik niet strafbaar zijn. Deze oplossing zou voor patiënten ook zo gemakkelijk mogelijk gemaakt moeten worden. De betrokken ministeries VWS, Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Milieu buigen zich nu over deze uitzondering en oplossing.

Bekijk de uitzending van EenVandaag Luister naar het fragment op NPO Radio 1 (uitzending 15.00-16.00 uur, minuut 8.10)
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg