KNMP-standpunt: openbaar apotheker beoordeelt zelf papieren recept passant voor opioïd

8 maart 2019

De openbaar apotheker dient altijd zelf een papieren recept van een passant voor een opioïd (opiumwetgeneesmiddel Lijst I) te beoordelen. Dit stelt de KNMP in haar standpunt over het onderscheppen van een vervalst opioïdrecept van een passant. Openbaar apothekers kunnen een daarvoor opgesteld stappenplan als uitgangspunt gebruiken om het risico op ter hand stellen van opioïden op een vervalst recept te minimaliseren.

Een vervalst recept voor opioïden uit handen van een passant is de afgelopen periode meerdere malen in de media aan de orde geweest. Zo heeft tv-programma Radar tweemaal een onderzoek gedaan door vervalste recepten aan te bieden bij diverse apotheken. Een journalist kreeg hierdoor zware pijnstillers als oxycodon en tramadol mee. Minister Bruins (ministerie van VWS) is toen met de KNMP en betrokken apothekers in gesprek gegaan over een mogelijke oplossing.

De KNMP vindt het ter hand stellen van geneesmiddelen op een vervalst recept ongewenst. Daarom heeft de KNMP een standpunt over het onderscheppen van een vervalst opioïdrecept van een passant opgesteld. De KNMP adviseert openbaar apothekers het stappenplan bij dit standpunt uit te breiden naar geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen, maar die mogelijk op vervalste recepten kunnen voorkomen (zoals tramadol).

Het streven is om de informatie uit het standpunt in betreffende KNMP-richtlijnen te verwerken. Daarnaast zet de KNMP in op het zo veel mogelijk uitbannen van papieren recepten door in samenwerking met de KNMG en Federatie Medisch Specialisten het (meer) elektronisch versturen van recepten te bevorderen.

Naar het KNMP-standpunt Naar het stappenplan (achter inlog)
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering KNMP