KNMP: cijfers patiëntenfederatie gaan gelijk op met stijging tekorten

14 februari 2019

Recente cijfers van de Patiëntenfederatie Nederland over de beschikbaarheid van medicatie in de apotheek, houden gelijke tred met de stijging van het aantal geneesmiddelentekorten. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een flitspeiling van de patiëntenorganisatie en het televisieprogramma Zembla.

Eén op de twee mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel wilde ophalen, keerde minstens een keer met lege handen terug omdat de apotheek de medicatie niet op voorraad had, aldus de Patiëntenfederatie. Uit onderzoek van Nivel bleek vijf jaar geleden dat een op de drie patiënten een voorgeschreven middel niet meekreeg.

Klein Nulent namens de apothekersorganisatie: ‘We hebben onlangs nog de jaarcijfers van KNMP Farmanco gepubliceerd over 2018, toen 769 geneesmiddelen niet beschikbaar bleken. Vijf jaar geleden waren dat er 426. Voor ons is deze peiling dus geen verrassing, want dagelijks worstelen de apothekers in Nederland met de geneesmiddelentekorten. Dat is zeer vervelend voor de patiënt, die hiervan de gevolgen ondervindt. Daarom is van belang dat alle betrokken partijen in Nederland hard aan de slag gaan deze problematiek aan te pakken.’

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg