Evelyn Schuil bij Max Vakantieman over reizen met medicijnen

16 juli 2019

Evelyn Schuil, openbaar apotheker en WSO-bestuurslid bij de KNMP, legt in het televisieprogramma Max Vakantieman het belang uit van het tijdig aanvragen van een officiële verklaring voor het meenemen van medicijnen naar het buitenland. Bovendien benadrukt zij de adviserende rol die apothekers hebben bij een goede vakantievoorbereiding.

'Als je naar een Schengenland gaat is er een standaardformulier beschikbaar, dat wel gekenmerkt moet worden. Als je naar een niet-Schengenland gaat, moet je contact opnemen met de ambassade. Maar het makkelijkst is eigenlijk om naar de apotheek te gaan. Omdat de apotheker kan adviseren wat te doen, en of het inderdaad een geneesmiddel is waar je wel of geen verklaring voor nodig hebt’, aldus Schuil.

‘Ik heb een paar tips’, vervolgt Schuil. ‘Als mensen op vakantie gaan, moeten ze even naar de apotheek om een afspraak te maken voor een advies op maat. Zodat je kunt bespreken hoe de geneesmiddelen bewaard moeten worden. Ook als je gaat vliegen: hoe neem je ze mee? En ook printen we een medicatiepaspoort uit, zodat mensen altijd een lijst met hun geneesmiddelen hebben, voor als je onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomt.’

Bekijk de aflevering van Max Vakantieman (01.30 min)  
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP