‘Brexit zou niet direct tot tekorten moeten leiden’

31 oktober 2019

Eventuele logistieke verstoringen aan de grenzen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en de mogelijke vertraagde levering van geneesmiddelen naar ons land toe zouden niet direct tot tekorten moeten leiden. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister waarschuwt echter wel voor onverwachte gevolgen. De bewindsman wil dan ook dat apothekers en zorginstellingen hun geneesmiddelenvoorraden op basis van historisch verbruik goed op peil houden.

Geneesmiddelengroothandels hebben inmiddels uit voorzorg voorraden van 4-6 weken opgebouwd bij leveranciers. Dat stelt de minister op basis van gesprekken met deze marktpartijen. De voorraden zijn ook opgebouwd voor niet-kritieke geneesmiddelen.

Voorts schrijft Bruins dat de Britse regering enkele weken geleden een exportverbod heeft afgekondigd voor de parallelhandel in 25 geneesmiddelen. Het CBG heeft geconcludeerd dat dit verbod geen gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van kritieke geneesmiddelen voor de Nederlandse markt.

Naar de brief van de minister
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering