Andere samenstelling Euthyrox: zonder lactose

7 mei 2019

Euthyrox (levothyroxinenatrium) verandert van hulpstoffen, zonder lactose. De tabletten blijven exact dezelfde werkzame stof houden. Dit geldt voor alle sterktes. De kwaliteit van de tabletten is verbeterd, waardoor de dosering nauwkeuriger en constanter is, aldus het CBG. Patiënten kunnen precies dezelfde dosis gebruiken als ze gewend zijn. De nieuwe tabletten zijn vanaf juni in Nederland op de markt.

Ook de verpakking van de nieuwe tabletten wijzigt, zodat alle verpakkingen in Europa hetzelfde zijn. Afhankelijk van de sterkte van de tabletten wijzigt de kleur van het doosje. Daarnaast staat straks op ieder doosje de tekst: gewijzigde hulpstoffen.

Voorbeeld van nieuwe verpakking Euthyrox, 7 mei 2019

Verbetering

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de vernieuwde tabletten in 2018 goedgekeurd. Internist-endocrinoloog en NVE-bestuurslid Peter Bisschop: ‘Bij de nieuwe Euthyrox-tabletten is er minder variatie in de hoeveelheid schildklierhormoon per tablet in vergelijking met de huidige tabletten. Dit is een duidelijke verbetering.’
CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer: ‘Ik begrijp dat Euthyrox-gebruikers vragen hebben over de nieuwe tabletten. Zeker omdat schildklierpatiënten erg gevoelig zijn voor veranderingen. Maar op basis van uitgebreid Europees wetenschappelijk onderzoek verwachten wij geen risico’s ten opzichte van de huidige tabletten. De werkzaamheid en veiligheid van de tabletten zijn hetzelfde.’

Overgangsperiode

In Nederland wordt de nieuwe formulering geleidelijk ingevoerd. Vanaf juni is deze beschikbaar in Nederland. Vanaf september 2019 zullen alle patiënten de nieuwe formulering gebruiken. Dit heeft het CBG afgestemd met de KNMP, de Schildklier Organisatie Nederland (SON), Nederlandse Hypofyse Stichting, de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en fabrikant Merck.

Ook in andere Europese landen zijn de tabletten met nieuwe formulering op de markt gebracht, of komen ze op de markt.

Via de CBG-website is onder meer een Q&A en informatie van de fabrikant beschikbaar.

Klik hier voor de CBG-informatie

 

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg