Aangepast advies voor regels geneesmiddelen in het verkeer

21 mei 2019

De Gezondheidsraad brengt een aangepast advies uit voor de regels van geneesmiddelen in het verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) beoordeelt dit advies op korte termijn en past dan mogelijk de regeling aan. De Gezondheidsraad verwijst voor specifieke geneesmiddelen naar de rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP.

Advies categorie II

Mensen die geneesmiddelen uit categorie II gebruiken, mogen enkele dagen na het eerste geneesmiddelengebruik weer rijden. De Gezondheidsraad adviseert om die regel voor beroepschauffeurs aan te passen: zij moeten voortaan een verklaring van een arts kunnen overleggen waaruit blijkt dat zij geen rijgevaarlijke bijwerkingen ondervinden van het geneesmiddel.

Advies categorie III

Mensen die geneesmiddelen uit categorie III gebruiken, mogen niet autorijden. De Gezondheidsraad adviseert voor deze categorie een uitzondering te maken voor mensen die antidepressiva gebruiken. Zij zouden na drie maanden middels een verklaring van een arts onder bepaalde voorwaarden weer mogen autorijden.

Lees een samenvatting van de adviezen op Rijveiligmetmedicijnen.nl Bekijk het volledige advies van de Gezondheidsraad Lees de huidige Regeling eisen geschiktheid 2000
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg