Nieuws 2019

Adviesteksten Geneesmiddelen en verkeersdeelname herzien

De KNMP heeft samen met apothekers, artsen en een rijvaardigheidsonderzoeker een aantal adviesteksten van geneesmiddelen bij verkeersdeelname herzien. De nieuwe teksten zijn per 1 januari 2019 beschikbaar via de KNMP Kennisbank, softwaresystemen en de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Lees verder

CBG: maatstrepen op doseerspuit bij Xyrem kunnen vervagen

De maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen, waardoor het risico op onder- of overdosering bestaat. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op zijn website. Het CBG adviseert apothekers om bij de uitgifte van Xyrem patiënten hierover te informeren en hen te vragen contact op te nemen met de apotheek als dit gebeurt.

Lees verder

Minister Bruins waarschuwt voor risico’s levering geneesmiddelen bij no deal Brexit

Het is onvermijdelijk dat een no deal scenario van de Brexit gepaard zal gaan met verstoringen en problemen rondom bijvoorbeeld geneesmiddelenleveringen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer over de mogelijke gevolgen van een no deal scenario van de Brexit.

Lees verder

Apothekers gezocht voor onderzoek samenwerking kwetsbare ouderen

Onderzoeksbureau ARGO is op zoek naar apothekers die in een samenwerkingsverband voor kwetsbare ouderen werken. Het doel is om de ervaringen binnen deze samenwerkingsverbanden in kaart te brengen en voor iedereen toegankelijk te maken. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van VWS en maakt deel uit van het ‘Plan van Aanpak Zorg voor Kwetsbare Ouderen’ en ‘Programma Langer Thuis’, waarbij de KNMP is aangesloten.

Lees verder

Barcodescanner Apotheek.nl genomineerd voor ‘Beste app voor iedereen’

De barcodescanner op de medicijnwebsite Apotheek.nl is genomineerd voor de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van Pharos en het Nationaal e-health Living Labb (NeLL). De KNMP maakt met twee andere partijen kans op € 10.000. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, onthult op maandag 21 januari tijdens de start van de eHealthweek wie de winnaar is.

Lees verder

Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen van start

Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is op 1 januari 2019 van start gegaan. Apotheken hebben 45 ingevulde vragenlijsten nodig van patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Dat zijn er 10 meer dan vorig jaar. Daarom is op verzoek van de KNMP de uitvraagperiode verlengd tot 15 juli 2019, waardoor apothekers 2 maanden langer de tijd hebben om de vragenlijsten te verzamelen. Apotheken zijn verplicht om in totaal 80 ingevulde vragenlijsten aan te leveren voor de landelijke benchmark die zorgverzekeraars gebruiken.

Lees verder

Consultvoering goed uitvoerbaar en verhoogt werkplezier, toont praktijktoets

Consultvoering is goed uitvoerbaar in de praktijk en verhoogt zelfs het werkplezier in de apotheek. Dit blijkt uit een kwalitatieve praktijktoets in zes apotheken, die tussen januari en juni 2018 werd uitgevoerd door de KNMP en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

Lees verder

‘Apotheekteam van de toekomst’ thema KNMP-regiobijeenkomsten

‘Het apotheekteam van de toekomst’ is dit jaar het thema van de KNMP-regiobijeenkomsten. De reeks bijeenkomsten vindt plaats van 12 t/m 26 februari in de regio’s Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Dordrecht en Assen.

Lees verder

Geneesmiddelentekorten in 2018 weer gestegen

Persbericht | Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2018 weer gestegen. Sterker nog dan een jaar eerder. De tekorten in 2016 liepen met 3 procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769. ‘Het is dweilen met de kraan open’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen.’

Lees verder

VraagApp uitgeroepen tot ‘Beste app voor iedereen’

De VraagApp is tijdens de eHealth-openingsmanifestatie op maandag 21 januari uitgeroepen tot de ‘Beste app voor iedereen’. De barcodescanner op Apotheek.nl was een van de drie genomineerden. Nike Everaarts, apotheker bij de KNMP en coördinator van Apotheek.nl: ‘De nominatie is voor ons een echte blijk van waardering. En een stimulans om verder te werken aan een barcodescanner die voor iedereen makkelijk in gebruik is.’

Lees verder

StiPCO 2018: meer punten behaald en intervisie blijft groeien

Openbaar apothekers benutten in 2018 57% van het maximaal aantal te behalen StiPCO-punten, 3 procentpunt meer dan in 2017. En intervisie maakt een almaar groter percentage uit van de nascholingsuren binnen StiPCO: van 6% in 2016, naar 13% in 2017, tot 20% afgelopen jaar. Dit blijkt uit cijfers van de deelname aan StiPCO in 2018.

Lees verder

Minister De Jonge investeert 90 miljoen via Stimuleringsregeling E-Health Thuis

Minister De Jonge (VWS) investeert de komende drie jaren 90 miljoen euro via de Stimuleringsregeling E-Health Thuis. De regeling geeft een impuls aan innovatieve en digitale zorg om ouderen zelfredzamer te maken waardoor zij langer thuis kunnen wonen. Apothekers en andere zorgaanbieders kunnen samen met inkopers vanaf 1 maart 2019 plannen indienen. De regeling biedt ruimte voor de bekostiging van ongeveer 280 initiatieven.

Lees verder

Recall PecFent neusspray 400 mcg/do

Kyowa Kirin Pharma B.V. roept in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang PecFent neusspray 400 mcg/do Flacon 8 doses terug op patiëntniveau. Een beperkt aantal openbare apotheken heeft dit product afgeleverd aan patiënten.

Lees verder

KNMP biedt ondersteuning bij start FMD

De KNMP biedt rondom de invoering van de Europese verordening Falsified Medicines Directive (FMD) op 9 februari ondersteuning aan apothekers. Om de invoering zo soepel mogelijk te laten verlopen, organiseert de KNMP op maandag 28 januari een KNMP-inloopspreekuur waar apothekers alle vragen over FMD online kunnen stellen.

Lees verder

KNMP: export bij geneesmiddelentekorten immoreel

De KNMP wijst export van medicatie bij geneesmiddelentekorten in Nederland ten zeerste af. ‘Als dit zou plaatsvinden is het immoreel en verwerpelijk’, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een publicatie in Trouw.

Lees verder

Autorisatie multidisciplinaire richtlijn Artrose heup knie

De KNMP is gevraagd om de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Artrose heup knie – conservatieve behandeling te autoriseren. De MDR is een initiatief van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging en ontwikkeld in samenwerking met verschillende partijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De conceptrichtlijn is ter inzage beschikbaar voor leden. Reageren kan tot woensdag 13 februari.

Lees verder

Herziene KNMP-richtlijn Ter hand stellen gereed

De KNMP-richtlijn Ter hand stellen is herzien, geautoriseerd en staat online. Waar de oude richtlijn nog uitging van een patiënt aan de balie met een papieren recept, houdt de herziene richtlijn rekening met de verschillende manieren van ter hand stellen. Hierdoor is er meer ruimte voor praktijkvariatie, met een grotere professionele verantwoordelijkheid voor de openbaar apotheker.

Lees verder

Opmars van monoklonale antilichamen in nieuwe IM

De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) 2019 in boekvorm bevat 40 nieuwe stoffen. Een kwart hiervan zijn monoklonale antilichamen. Ze worden toegepast bij diverse aandoeningen, waaronder nu ook migraine en eczeem. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via de website.

Lees verder

KNMP-cursus biedt handvatten voor beveiligen patiëntgegevens

Hoe beveilig ik patiëntgegevens volgens de actuele wetten en regels? Waar begin ik en hoe betrek ik mijn teamleden? Op deze en meer vragen geeft de KNMP-cursus Informatieveiligheid antwoord. Tussen 14 en 27 maart in Leende, Arnhem, Dordrecht, Assen en Oostzaan.

Lees verder

Twee keer zoveel datalekken gemeld in 2018

Organisaties deden in 2018 twee keer zoveel meldingen van een datalek als in 2017: bijna 21.000. De zorgsector was opnieuw koploper datalek melden, met 29% van de meldingen. Dit blijkt uit jaarcijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees verder

KNMP organiseert vijf extra inloopspreekuren FMD

De KNMP organiseert vijf extra online inloopspreekuren voor de Falsified Medicines Directive (FMD), waarvan de eerste start op maandag 4 februari. Ook stelt de KNMP instructies ‘Aan de slag met FMD’ beschikbaar. De documenten en de extra online ondersteuning zijn bedoeld om de invoering op 9 februari zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Lees verder

Geneesmiddelfabrikanten van sartanen moeten extra maatregelen nemen

Geneesmiddelfabrikanten van sartanen moeten extra maatregelen nemen. Dit adviseert de Europese Medicijnautoriteit (EMA). Aanleiding voor dit advies op 1 februari is de ontdekking in de tweede helft van 2018 van nitrosaminen, zoals NDMA en NDEA, in deze groep van geneesmiddelen.

Lees verder

Advies: anticonceptiepil maximaal voor 3 maanden meegeven

Het CBG adviseert aan apothekers om maximaal voor 3 maanden de anticonceptiepil mee te geven. Dit als voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een tekort ontstaat. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot 31 maart 2019. De KNMP ondersteunt het advies.

Lees verder

Minister Bruins: voor 50 geneesmiddelen mogelijk risico op tekorten bij no deal Brexit

Voor zo’n 50 geneesmiddelen kan de beschikbaarheid in het geding komen, mocht zich een no deal Brexit voordoen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. In deze brief geeft de minister een update over de voorbereidingen op een no deal Brexit.

Lees verder

Onderzoek naar ervaring met politie en OM bij agressie aan de balie

Hoe ervaren apothekers en assistenten de begeleiding van politie en Openbaar Ministerie (OM) na agressie of geweld aan de balie? Dit laat het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) onderzoeken. Apothekers en assistenten kunnen meedoen aan het onderzoek door een korte vragenlijst in te vullen.

Lees verder

Osteoporosepatiënten mogen niet zomaar stoppen met denosumab

Osteoporosepatiënten die Prolia (denosumab) gebruiken mogen niet stoppen met dit geneesmiddel zonder overleg met huisarts of specialist. Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten mogelijk een terugval in botmassa ontstaat, wat kan leiden tot wervelinzakkingen en/of fracturen. De Osteoporose Vereniging verzoekt apothekers om huisartsen en patiënten hierover te informeren.

Lees verder

KNMP start landelijke campagne over Apotheek.nl. Doet u mee?

De KNMP start een landelijke Apotheek.nl-campagne die – met trots – toont dat Apotheek.nl de beste medicijnwebsite van Nederland is. Dat gebeurt met een online campagnepagina, video’s, Facebookadvertenties, radiospots, een magazine voor het team, folders, posters en narrowcasts. En, hopelijk: ook met u!

Lees verder

Meldformulier vervalste medicijnen FMD beschikbaar

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het meldformulier voor vervalste geneesmiddelen voor apothekers op haar site beschikbaar gesteld. Dit formulier kunnen apothekers gebruiken bij het melden van een potentiële vervalsing vanaf het moment dat de Falsified Medicines Directive (FMD) van kracht is.

Lees verder

Medicijninformatie Apotheek.nl geïntegreerd in app BeterDichtbij

De medicijninformatie van Apotheek.nl is geïntegreerd in de app BeterDichtbij. Wanneer een patiënt en zorgverlener via de app praten over een medicijn, krijgen zij direct de mogelijkheid om de belangrijkste informatie over dit medicijn te bekijken. Voor uitgebreidere informatie worden patiënten doorverwezen naar Apotheek.nl.

Lees verder

KNMP: cijfers patiëntenfederatie gaan gelijk op met stijging tekorten

Recente cijfers van de Patiëntenfederatie Nederland over de beschikbaarheid van medicatie in de apotheek, houden gelijke tred met de stijging van het aantal geneesmiddelentekorten. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een flitspeiling van de patiëntenorganisatie en het televisieprogramma Zembla.

Lees verder

Nieuwe editie brochure Farmacogenetica en de Apotheker

Een nieuwe editie van de brochure Farmacogenetica en de Apotheker is beschikbaar. De NVZA en KNMP hebben deze editie gezamenlijk gepubliceerd na afronding van de Pilot Farmacogenetica in 2018. In de pilot is aangetoond dat met behulp van farmacogenetica de apotheker nog beter de medicatie op de patiënt kan afstemmen. Het NHG-Standpunt Farmacogenetica onderstreept de rol van apotheker als geneesmiddelenexpert en zijn positie als behandelaar op het gebied van farmacogenetica.

Lees verder

Kamerleden: onderzoek rol apotheker in vaccinatieproces

D66 en het CDA roepen de staatssecretaris van VWS op om in kaart te brengen hoe apothekers beter betrokken kunnen worden in het vaccinatieproces. Apothekers als meest laagdrempelige zorgverlener kunnen meer betrokken worden bij de voorlichting over of zelfs het toedienen van vaccinaties, zo luidde de oproep van D66 en CDA.

Lees verder

Zorgverzekeraars schrappen 6 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrapt per 1 maart 2019 6 formulieren met 10 bijlage 2-geneesmiddelen. Na een constructief overleg tussen de KNMP en zorgverzekeraars over het beperken van de administratieve lasten, werden vorig jaar al 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen geschrapt.

Lees verder

Staatssecretaris gaat rol apotheker bij vaccineren onderzoeken

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) gaat in kaart brengen hoe de apotheker beter betrokken kan worden in het vaccinatieproces. De Tweede Kamer heeft de motie die daartoe oproept unaniem aangenomen. Ook de rol van de apotheker in andere Europese landen neemt de staatssecretaris onder de loep.

Lees verder

Recall Triamcinolonacetonide 0,1% tetracycline HCl 3% simplexzalf PHL

De GMP Bereidingsapotheek Pharmaline roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Triamcinolonacetonide 0,1% tetracycline HCl 3% simplexzalf met onmiddellijke ingang terug op apotheekniveau.

Lees verder

KNMP: omzetten naar biosimilar insuline samen met andere zorgverleners

KNMP roept apothekers op om afspraken te maken met andere zorgverleners bij de omzetting van patiënten naar biosimilar insuline. Per 1 maart 2019 geldt bij zorgverzekeraar CZ Abasaglar (insuline glargine) als preferent geneesmiddel voor nieuwe en bestaande gebruikers. In december 2018 kondigde zorgverzekeraar VGZ al uitbreiding van het preferentiebeleid aan voor startende diabetespatiënten naar bestaande gebruikers van Lantus.

Lees verder

FMD komt op gang

Het proces rondom de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) komt op gang. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van reacties door de KNMP. Veel apotheekteams zijn aan de slag gegaan met de FMD, maar dit lukt niet zonder slag of stoot.

Lees verder

KNMP: online bestellen medicatie zonder recept levensgevaarlijk

Het online bestellen van medicatie zonder recept is levensgevaarlijk. Dit stelt de KNMP in een reactie op een onderzoek van de Consumentenbond. ‘Voor geneesmiddelen moet je bij de apotheek zijn’, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Dan weet je dat de medicatie betrouwbaar is en voldoet aan de wettelijke eisen. Bovendien geeft de apotheker advies over het juiste gebruik en zorgt hij voor medicatiebewaking.’

Lees verder

KNMP: stel vermelding BIG-nummer uit

De uitvoering van de wijziging in de Wet BIG dient te worden uitgesteld. Dat stellen KNMP en een tiental partijen in een gezamenlijke brief aan minister De Jonge (VWS). Door een wijziging in de Wet BIG zijn alle BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 verplicht om hun BIG-nummer actief bekend te maken. De KNMP pleit er samen met KNMG, KNMT, KNOV, KNGF, V&VN, ANT, NAPA, de BoZ-partijen en OVAL voor om de inwerkingtreding te verdagen.

Lees verder

Kwaliteitsindicatoren 2018: Professionele Standaard als basis

De uitvraagperiode voor de jaarlijkse uitvraag kwaliteitsindicatoren is vastgesteld van 18 maart tot en met 15 april 2019. De indicatoren van de landelijke uitvraag zijn gekoppeld aan de Professionele Standaard en er is nu geen apart WSO-tabblad meer. De uitvraagperiode duurt ook dit jaar vier weken.

Lees verder

Nieuwe doseeradviezen voor (premature) neonaten

Voor 21 geneesmiddelen zijn, in samenwerking met alle Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) van Nederland, nieuwe doseeradviezen opgesteld voor premature en à terme neonaten. Deze doseeradviezen zijn gebaseerd op een landelijke consensus en zijn terug te vinden op Kinderformularium.nl.

Lees verder

Commentaarfase multidisciplinaire richtlijn Farmacogenetica in de psychiatrie

De KNMP vraagt haar leden om de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Farmacogenetica in de psychiatrie te becommentariëren. Deze MDR is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en is ontwikkeld in samenwerking met verschillende partijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De conceptrichtlijn is ter inzage beschikbaar voor leden. Leden kunnen commentaar geven tot vrijdag 22 maart.

Lees verder

KNMP en NedAIS: geef medicatieproces hoogste prioriteit

De KNMP en NedAIS adviseren minister Bruins (VWS) om het medicatieproces tot prioritair zorgproces te bestempelen. Dat schrijven de KNMP en NedAIS in een pitch op uitnodiging van de minister. Eerder heeft de bewindsman in een Kamerbrief aangegeven om de gegevensuitwisseling in de zorg te versnellen en mogelijk zelfs te verplichten.

Lees verder

In één oogopslag inzicht in informatieveiligheid met Apotheektool NEN 7510

Met de Apotheektool NEN 7510 voor informatieveiligheid zien openbaar apothekers in één oogopslag wat zij al doen om de persoonsgegevens van hun patiënten te beveiligen, en welke punten zij nog kunnen oppakken. Na het beantwoorden van vragen over de informatiebeveiliging in hun apotheek ontvangen zij een rapport op maat, dat toont welke maatregelen zij nog moeten treffen.

Lees verder

KNMP aan Tweede Kamer: maak farmaceutische zorg toekomstbestendig

De KNMP pleit ervoor om de doorontwikkeling van het apothekersvak mogelijk te maken. Dat schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer. Om aan de groeiende farmaceutische zorgvraag te kunnen voldoen, dienen bedrijfsmatige activiteiten te worden vereenvoudigd en administratieve lasten te worden verminderd.

Lees verder

Minister Bruins: regierol Brexit ligt bij rijksoverheid

De rijksoverheid neemt de regie over de meest kritieke geneesmiddelen die geraakt worden bij een Brexit. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de KNMP. Ook een verkenning van handelingsperspectieven om ongewenste gevolgen van een no-deal-scenario tegen te gaan, wordt op centraal niveau uitgevoerd door de overheid.

Lees verder

Stimuleringsregeling E-Health Thuis open voor aanvragen

Apothekers en andere zorgaanbieders kunnen samen met inkopers sinds vrijdag 1 maart aanvragen indienen voor de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET). De subsidieregeling staat open voor bestaande e-health toepassingen waardoor ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Voor 2019 is € 28 miljoen beschikbaar.

Lees verder

KNMP-standpunt: openbaar apotheker beoordeelt zelf papieren recept passant voor opioïd

De openbaar apotheker dient altijd zelf een papieren recept van een passant voor een opioïd (opiumwetgeneesmiddel Lijst I) te beoordelen. Dit stelt de KNMP in haar standpunt over het onderscheppen van een vervalst opioïdrecept van een passant. Openbaar apothekers kunnen een daarvoor opgesteld stappenplan als uitgangspunt gebruiken om het risico op ter hand stellen van opioïden op een vervalst recept te minimaliseren.

Lees verder

Minister Bruins: niet handhaven op zichtbaar voeren BIG-nummer

Minister Bruins heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd na 1 april 2019 niet te handhaven op de verplichting om het BIG-nummer te vermelden. Eerst dient het overleg en de nadere besluitvorming plaats te vinden over de situaties waarin het BIG-nummer moet worden vermeld. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

West-Friese LAB Pilot wint KNMP Zorginnovatieprijs

De pilot ‘Lab door Apotheek Bepaald’ (LAB) van Apotheek West Friesland is de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2019. Bijna 650 KNMP-leden brachten hun stem uit, waarbij de meerderheid koos voor dit zorginhoudelijke initiatief.

Lees verder

Alexandra Geesink nieuw bestuurslid WSO

Apotheker Alexandra Geesink is verkozen als nieuw bestuurslid van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). Dit is dinsdag 12 maart 2019 bekendgemaakt tijdens de sectieledenvergadering van de WSO op het KNMP Voorjaarscongres in Utrecht.

Lees verder

Tweede bestuurstermijn voor LOA-voorzitter Reinier Bax

Reinier Bax, voorzitter van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA), is herbenoemd voor een tweede bestuurstermijn. Dit gebeurde tijdens de LOA-sectieledenvergadering op 12 maart 2019 tijdens het KNMP Congres in Utrecht.

Lees verder

Kwaliteitsindicatoren 2018: indicatorgids beschikbaar

De indicatorgids openbare apotheken voor de uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2018 is nu te downloaden. De jaarlijkse uitvraag start op maandag 18 maart 2019. Op deze dag ontvangen openbaar apothekers de inlogcode om de enquête in te vullen.

Lees verder

Historische apothekerstijdschriften gedigitaliseerd als nationaal erfgoed

Vijf apothekerstijdschriften van voor 1950 zijn gedigitaliseerd in het kader van het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed Metamorfoze. De tijdschriften, waaronder het Pharmaceutisch Weekblad, zijn nu online te raadplegen via Delpher.

Lees verder

Recall op patiëntniveau: Losartan Accord en Apotex

Accord Healthcare BV en Apotex Nederland BV hebben in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten tot een recall op patiëntniveau van een aantal losartan bevattende producten. Van Accord betreft het losartan kalium 100 mg tabletten. Van Apotex betreft het losartan kalium 50 en 100 mg, en losartan kalium/Hydrochloorthiazide 50/12,5 en 100/25 mg tabletten.

Lees verder

Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2018

Het StiPCO-uitbetalingsformulier al ingevuld? Zo’n 300 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2018 te ontvangen.

Lees verder

Zorg aan achteraf onverzekerde patiënt toch vergoed

Apothekers kunnen de zorg aan een patiënt die bij declaratie onverzekerd blijkt te zijn, toch vergoed krijgen. Dit is het gevolg van een wijziging van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Het ministerie van VWS voert deze per 1 maart 2018 – met terugwerkende kracht – door.

Lees verder

Kwaliteitsindicatoren 2018: 6 zaken om op te letten

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2018 is op 18 maart 2019 van start gegaan. Om direct aan de slag te kunnen, vraagt de KNMP samen met de SFK aandacht voor onderstaande checklist. 6 zaken om op te letten.

Lees verder

Minister Bruins: Nederland bereidt zich onverminderd voor op no-deal-Brexit

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zich goed voorbereid op een no-deal-scenario bij de invoer van geneesmiddelen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins stelt dat vrijwel alle van de belangrijkste groothandels na een no-deal-Brexit geneesmiddelen kunnen blijven invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK).

Lees verder

Minister Bruins: onderzoek naar kwetsbaarheden geneesmiddelenproductie

Minister Bruins (VWS) gaat een internationaal onderzoek naar de kwetsbaarheden voor de levering van geneesmiddelen in Europees verband aan de orde stellen. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins zal daarnaast ook pleiten voor een gezamenlijke Europese strategie.

Lees verder

Gezocht: ervaringen met apotheekzorg voor oudere patiënten

De KNMP hoort graag van apothekers wat zij in hun apotheek doen om gedragsveranderingen bij oudere patiënten te signaleren – bijvoorbeeld als zij zien dat hun gezondheid of zelfredzaamheid achteruitgaat. Heeft u hier een systeem voor? Of zou u iets willen doen, maar ontbreken de randvoorwaarden?

Lees verder

Vaccinatiealliantie van start

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) is van start gegaan met de Vaccinatiealliantie. Apothekers leveren hieraan hun bijdrage door kennis en expertise in te zetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Met de Vaccinatiealliantie verbindt Blokhuis apothekers, jeugd- en huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers.

Lees verder

Thema DLB’s: informatiebeleid van, voor en met patiënt

Het thema van de districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) is informatiebeleid van, voor en met de patiënt en zorgprofessionals. Centraal staan de ontwikkelingen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverlener en de uitwisseling tussen zorgverleners onderling. De DLB’s vinden plaats van 21 mei tot en met 19 juni 2019.

Lees verder

Advies verlengd: anticonceptiepil maximaal voor 3 maanden meegeven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers nog steeds om maximaal voor drie maanden de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg mee te geven. Dit om het risico op tekorten te verkleinen. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot en met 31 mei 2019 en is een verlenging van een eerder afgegeven advies. De KNMP ondersteunt het advies.

Lees verder

Het magazine over Apotheek.nl is uit!

Hoe vergemakkelijkt Apotheek.nl de werkzaamheden in de apotheek? Waarom is de informatie op Apotheek.nl zo betrouwbaar? Hoe gebruiken apothekersassistenten de website? Dit en meer is te lezen in het nieuwe magazine over Apotheek.nl. Elke apotheek ontving deze week 2 exemplaren.

Lees verder

Minister Bruins duidt reikwijdte van apotheekbereidingen

Minister Bruins heeft in een brief aan de Tweede kamer over apotheekbereidingen de term ‘verstrekking in het klein’ nader geduid. De minister stelt nu in de brief dat het gaat om verstrekking aan enkele tot circa 50 unieke patiënten per maand bij langdurig gebruik en tot circa 150 unieke patiënten per maand bij kortdurend gebruik van een specifiek product. IGJ zal deze voorwaarden en aantallen nader uitwerken in door haar vast te stellen beleidsregels en hierop toezicht houden.

Lees verder

‘Goede farmaciedocenten behouden blijft uitdaging’

‘Goede farmaciedocenten hebben en behouden blijft een uitdaging.’ Dat kwam naar voren in het debat met opleidingsdirecteuren van farmacieopleidingen tijdens het Landelijk Onderwijscongres Farmacie op 9 april 2019. De dag in de Eenhoorn te Amersfoort stond in het teken van innovaties in het onderwijs en aansluiting op de praktijk en was gevuld met plenaire lezingen en workshops.

Lees verder

Prioriteit voor medicatieproces bij verplichting digitale gegevensuitwisseling

Het medicatieoverzicht en het digitale receptenverkeer zijn opgenomen in de concept Roadmap van met prioriteit te digitaliseren gegevensuitwisselingen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook medicatie verstrekken en toedienen zijn genoemd als nog te preciseren gegevensuitwisselingen voor de concept Roadmap.

Lees verder

Vijf vragen over het verbeteren van informatieveiligheid beantwoord

Informatieveiligheid in de apotheek verbeteren? Met de Apotheektool NEN 7510 zien openbaar apothekers welke punten ze kunnen oppakken. Maar hoe breng je die ten uitvoer? De KNMP biedt voor elke vraag nuttige hulpdocumenten – aan te passen naar de situatie in de apotheek.

Lees verder

Subsidieregeling voor regionale samenwerkingsverbanden

ZonMw stelt een subsidie beschikbaar voor het opzetten van regionale samenwerkingsverbanden en de ondersteuning van deze netwerken. De subsidieregeling is een onderdeel van het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). Het programma duurt drie jaar en stelt in totaal 7 miljoen euro ter beschikking.

Lees verder

RIVM: kinderen gezocht voor Lymeonderzoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op zoek naar deelnemers, met name kinderen tussen de 5 en de 17 jaar, voor onderzoek naar Lyme en andere tekenbeetziekten. Dit meldt de organisatie in de jaarlijkse Week van de Teek, van start gegaan op maandag 15 april 2019.

Lees verder

Rol apotheker vastgelegd in multidisciplinaire handreiking kwetsbare ouderen

De openbaar apotheker speelt een rol in de signalering van problemen van kwetsbare ouderen. Ook in het multidisciplinair overleg en de medicatiebeoordeling van deze patiënten is hij een van de verantwoordelijke zorgverleners. Dit is vastgelegd in een nieuwe handreiking van de partijen van het Plan van Aanpak Zorg aan Kwetsbare Ouderen binnen het Bestuurlijk Overleg Eerste Lijn.

Lees verder

Cao Apotheken 2017-2019 algemeen bindend verklaard

Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft de Cao Apotheken 2017-2019 algemeen bindend verklaard. De Cao Apotheken heeft een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 30 april 2019. De cao-partijen VZA, ASKA, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg en Welzijn willen efficiënt omgaan met de middelen en materialen waardoor de cao alleen digitaal beschikbaar is.

Lees verder

StiPCO-tegemoetkoming 2018 eind april op rekening

Openbaar apothekers die in aanmerking komen voor de StiPCO-tegemoetkoming 2018 krijgen deze eind april 2019 op hun rekening gestort. Voorafgaand aan de storting ontvangen zij een brief met een overzicht van de behaalde StiPCO-stimuleringspunten en het bijbehorende totaalbedrag.

Lees verder

Nieuwe versie NCI-lijst beschikbaar

De nieuwe versie van de Nationale Classificatie Contra-Indicaties/voorzorgen (NCI-lijst) is beschikbaar. De contra-indicaties transplantatie van nier, lever, hart en long zijn aan de lijst toegevoegd, evenals mitochondriële ziekten en mastocytose. Verder is de naam van contra-indicatie Gastric bypass gewijzigd in Bariatrische chirurgie.

Lees verder

KNMP ondersteunt uitkomst onderzoek Nictiz over medicatiebewaking

De KNMP ondersteunt de uitkomst van het onderzoek van Nictiz naar digitale uitwisseling van laboratoriumresultaten richting apotheken. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het scenario waarbij een apotheker via het Landelijk Schakelpunt (LSP) gegevens zelf ophaalt uit het XDS-systeem van het laboratorium het meest geschikt is. Reinier Bax, voorzitter van de LOA: ‘De KNMP is er voorstander van dat apothekers gegevens rechtstreeks bij het laboratorium kunnen opvragen en automatisch inladen.’

Lees verder

Minister neemt Wlz-advies niet over

Minister De Jonge (VWS) gaat het pakketadvies van het Zorginstituut, om de aanspraakvergoeding van Wlz-cliënten op integrale zorg volledig onder de Wlz te brengen, niet opvolgen. Dit schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Koninklijke onderscheiding voor Peter de Smet

Prof. dr. Peter de Smet is op 26 april 2019 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste onderscheiding voor bijzondere prestaties, talent of uitzonderlijke verdiensten. De Smet ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van drie kerngebieden: apotheker en geneesmiddel, apotheker en patiënt en apotheker en omgeving.

Lees verder

CBG: oplossing voor dreigende leveringsproblemen fenprocoumon

De fenprocoumon 3 mg tabletten Sandoz en Teva zijn tijdelijk beperkt leverbaar. Technische problemen met het verpakken bij een leverancier hebben geleid tot deze leveringsproblemen. Dit hebben de betrokken bedrijven aan het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten laten weten. De verwachting is dat de firma’s binnen enkele weken weer voldoende kunnen leveren. Voor de tussenliggende weken zijn alternatieven beschikbaar.

Lees verder

Stille protestactie van Gooise apotheken trekt veel media-aandacht

De stille protestactie van 24 apotheken in het Gooi trekt veel media-aandacht. Apotheker Bernadine Armbrust uit Hilversum vertelt namens hen waarom de apotheken op woensdag 1 mei pas om 12.00 uur hun deuren openen. Armbrust was woensdagochtend te horen bij NPO Radio 1 en is vanavond te zien in Hart van Nederland. Ook staan er artikelen op NU.nl en NH Nieuws met reacties van Armbrust en KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Lees verder

Nationaal Farmaceutisch Museum uitgebreid met tentoonstelling over vroegmoderne apotheker

Het digitale Nationale Farmaceutische Museum is een tentoonstelling rijker: ‘Pillendraaiers en potjeslatijn’, over de kennis en kunde van de vroegmoderne apotheker (ca. 1500-1800). Bezoekers ontdekken welke producten de apotheker in huis had om geneesmiddelen te bereiden en leren hoe de kwaliteit van de afgeleverde geneesmiddelen steeds meer moest voldoen aan regels en richtlijnen.

Lees verder

Andere samenstelling Euthyrox: zonder lactose

Euthyrox (levothyroxinenatrium) verandert van hulpstoffen, zonder lactose. De tabletten blijven exact dezelfde werkzame stof houden. Dit geldt voor alle sterktes. De kwaliteit van de tabletten is verbeterd, waardoor de dosering nauwkeuriger en constanter is, aldus het CBG. Patiënten kunnen precies dezelfde dosis gebruiken als ze gewend zijn. De nieuwe tabletten zijn vanaf juni in Nederland op de markt.

Lees verder

Ramadan en diabetespatiënten: wat zijn de adviezen

De meeste moslims in Nederland zijn zondag 5 mei begonnen met de ramadan. Door de veranderingen in het dagritme en het eten op ongewone tijden kunnen diabetespatiënten hier hinder van ondervinden. Apothekers kunnen hen speciale adviezen meegeven.

Lees verder

Regionale ondersteuning bij de Juiste Zorg op de Juiste Plek

Het RIVM ondersteunt apothekers en andere zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten bij het inzichtelijk maken van huidige en toekomstige zorgbehoeften en het huidige zorgaanbod.

Lees verder

Verlenging stabilisatieperiode (soft launch) veiligheidskenmerken geneesmiddelen tot 1 oktober 2019

De stabilisatieperiode (soft launch) van de implementatie van de nieuwe veiligheidskenmerken (FMD) voor geneesmiddelen wordt eenmalig verlengd tot 1 oktober 2019. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

Lees verder

Brede commentaarronde richtlijn mondzorg en antitrombotica

Apothekers kunnen commentaar geven op de klinische praktijkrichtlijn (KPR) antitrombotica van het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO). De KNMP heeft als klankbordgroeplid bijgedragen aan de richtlijnontwikkeling.

Lees verder

KNMP sluit Green Deal voor duurzame zorg

KNMP-vicevoorzitter Katja van Oirschot heeft in aanwezigheid van minister Bruins op 15 mei een Green Deal Duurzame Zorg getekend. De KNMP maakt hiermee kenbaar dat apothekers duurzaam werken en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Van Oirschot: ‘Apothekers zijn al jarenlang bezig met diverse duurzame initiatieven. Met de Green Deal Duurzame Zorg maken we deze initiatieven zichtbaar.’

Lees verder

5 nieuwe Apotheek.nl-campagnefilmpjes beschikbaar

Apotheek.nl lanceert 5 nieuwe campagnefilmpjes die apothekers kunnen inzetten als narrowcast, social media-post, of op de eigen website kunnen plaatsen. De 14 apothekers in de filmpjes – dezelfde hoofdrolspelers als in het originele campagnefilmpje over Apotheek.nl – informeren het publiek over de rubrieken op Apotheek.nl, over medicijngebruik bij kinderen, inhalatiemedicatie, nierfunctiewaarden en over zelfzorg.

Lees verder

Verkiezingen lid KNMP-bestuur: twee kandidaten bekend

Ziekenhuisapothekers Nicole Hunfeld en Tjalling van der Schors stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het KNMP-bestuur. Leden van de KNMP krijgen begin juni de mogelijkheid om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

Lees verder

PWA voor Apotheek.nl: een website met een ‘app-experience’

De website Apotheek.nl is vanaf nu beschikbaar als een ‘Progressieve Web App’ (PWA) en daarmee nog gebruiksvriendelijker voor patiënten, apotheekteams en zorgmedewerkers. ‘Zie het als een website in een app-jasje’, aldus Nike Everaarts, coördinator van Apotheek.nl. De voordelen? ‘Apotheek.nl als webapp geeft direct toegang tot de site via het startscherm van de telefoon, terwijl het niet nodig is om een app te installeren. Bovendien is Apotheek.nl als webapp ook bereikbaar zonder internetverbinding – na eenmalig downloaden van de content mét internet.

Lees verder

Recall Amoxicilline/Clavulaanzuur Aurobindo 250/62,5 mg, suspensie

Aurobindo Pharma b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Amoxicilline/Clavulaanzuur Aurobindo, suspensie 250/62,5 mg, met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

Apothekers genieten volop vertrouwen

Patiënten hebben volop vertrouwen in de informatie over geneesmiddelen die apothekers verstrekken. Dat schrijft Nivel in het onderzoeksrapport ‘Vertrouwen in medicijnen’. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP: “Goed dat onderzoek uitwijst dat apothekers samen met medisch specialisten en huisartsen de top drie vormen van zorgverleners die het meeste vertrouwen genieten van burgers als het gaat om informatie over geneesmiddelen.”

Lees verder

Aangepast advies voor regels geneesmiddelen in het verkeer

De Gezondheidsraad brengt een aangepast advies uit voor de regels van geneesmiddelen in het verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) beoordeelt dit advies op korte termijn en past dan mogelijk de regeling aan. De Gezondheidsraad verwijst voor specifieke geneesmiddelen naar de rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP.

Lees verder

CBG: levering anticonceptiepil weer stabiel

De anticonceptiepil kan weer voor zes maanden worden meegegeven, dit concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hiermee eindigt het advies aan apothekers om maximaal voor drie maanden de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg uit te leveren. De KNMP ondersteunt het beëindigen van dit advies. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot en met 31 mei 2019.

Lees verder

KNMP pleit voor garantie leveringsbetrouwbaarheid geneesmiddelen

De KNMP pleit voor de garantie van de leveringsbetrouwbaarheid van geneesmiddelen, dat schrijft de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer voor de bespreking van het geneesmiddelenbeleid op 6 juni 2019. Om de beschikbaarheid en kwaliteit van geneesmiddelen te garanderen, zijn meer waarborgen in de geneesmiddelenketen noodzakelijk.

Lees verder

Apothekers hoeven datalek bij andere zorgverlener niet altijd te melden

Apothekers hoeven een datalek bij een andere zorgverlener met geheimhoudingsplicht niet altijd te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Apothekers kunnen een afweging maken of het nodig is om een datalek te melden door het risico op nadelige gevolgen voor de patiënt te beoordelen. Zij horen het datalek wel op te nemen in het interne register van de apotheek.

Lees verder

Doe mee aan de campagne ‘Goed voorbereid op reis’

De KNMP lanceert per woensdag 19 juni de publiekscampagne ‘Goed voorbereid op reis’, waarmee apothekers en hun teams de patiënt gericht advies kunnen geven over hoe zij zonder zorgen op reis gaan met hun geneesmiddelen. Via KNMP.nl kunnen KNMP-leden de bijbehorende nieuwe poster en folders bestellen, en een narrowcast downloaden.

Lees verder

KNMP onderdeel van Alliantie Medicatieveiligheid

In opdracht van minister Bruno Bruins van VWS is 4 juni de Alliantie Medicatieveiligheid gestart. De KNMP is partner binnen deze alliantie. De groep bestaat uit ruim 50 experts en patiënten die de komende maanden aan een gezamenlijke aanpak werkt om het aantal geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames terug te dringen.

Lees verder

Zichtbare rol apotheker in handreiking kwetsbare ouderen

De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ is deze week geaccordeerd in het bestuurlijk overleg van het VWS-programma Langer Thuis. De SIG Ouderen van de KNMP heeft voor de handreiking input geleverd over de rol van de openbaar apotheker. Dertien landelijke partijen delen in de handreiking actuele inzichten rondom thuiswonende kwetsbare ouderen.

Lees verder

CBG: advies tijdelijk tekort Bupropion

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bericht dat er een tijdelijk tekort is van bupropion HCl Sandoz retard 150 mg, tabletten met gereguleerde afgifte en Wellbutrin XR (bupropionhydrochloride) 150mg, tabletten met gereguleerde afgifte. Eind juni is er naar verwachting weer voorraad van beide producten.

Lees verder