VWS beraadt zich over pakketadvies Vitamine D, mineralen en zware paracetamol

8 februari 2018

Het ministerie van VWS beraadt zich over het pakketadvies inzake Vitamine D, mineralen en zware paracetamol. Minister Bruins voor Medische Zorg moet nog besluiten wat te doen met het begin vorig jaar uitgebrachte advies van het Zorginstituut (ZIN) om deze producten niet langer te vergoeden.

De KNMP maakt zich al lange tijd sterk voor handhaving van de vergoeding. Samen met partners, zoals seniorenorganisatie KBO-PCOB, EPHOR en het Reumafonds, uit de apothekersorganisatie al geruime tijd haar zorgen bij het ministerie van VWS en de Tweede Kamer over de consequenties om diverse receptplichtige vitaminen, mineralen en paracetamol uit het GVS te laten stromen. De organisaties vrezen dat uitstroom van deze aangetoond (kosten)effectieve middelen uit het verzekerd pakket onder meer zal leiden tot therapieontrouw en het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames zal doen toenemen.

Het advies van het ZIN dateert van voor het aantreden van het nieuwe kabinet. Rutte III heeft zich in het regeerakkoord uitgesproken om de stapeling van eigen bijdragen te beperken. Dit doet het kabinet onder meer om de bijbetalingen in het GVS voor deze kabinetsperiode per 2019 te maximeren op 250 euro per jaar per verzekerde. Door het advies van het ZIN te volgen en de aangewezen vitaminen, mineralen en paracetamol uit het pakket te laten stromen, komt er voor een kwetsbare groep patiënten alsnog een stapeling van eigen bijdragen op geneesmiddelen.

Het ZIN heeft als criterium voor uitstroom bepaald dat er alternatieven op de vrije markt beschikbaar zijn. Echter, van een aantal producten zijn de alternatieven sinds 2018 niet meer op de markt en zodoende niet verkrijgbaar.

In juni stelt de Tweede Kamer het basispakket definitief vast. Jaarlijks buigen het kabinet en de Tweede Kamer zich over de samenstelling van het basispakket.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg