Verwisselen insulines Fiasp en Tresiba

26 april 2018

Novo Nordisk BV waarschuwt voor het risico op verwisseling tussen de insulines Fiasp en Tresiba. Geadviseerd wordt patiënten die beide insulines gebruiken hierop te attenderen.

Uiterlijk

De pennen en patronen van de insulines Fiasp en Tresiba verschillen onderling weinig in uiterlijk en kleur. Hierdoor bestaat bij patiënten die beide insulines gebruiken een risico voor verwisseling. Een verwisseling kan leiden tot hypo- of hyperglykemie. Novo Nordisk waarschuwt hierover in een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is verzonden in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Lees de brief 

Advies

Zowel Novo Nordisk als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseren om patiënten die beide insulines gebruiken hierover in te lichten en aan te raden vóór injectie altijd de naam van de insuline te controleren. Vanaf september 2018 zal Fiasp geleverd gaan worden met pennen en patronen in een nieuwe kleurstelling, waardoor het risico op verwisseling naar verwachting sterk zal afnemen. 

Zie ook het bericht van het CBG

Er zijn in Nederland ruim 400 mensen die beide pennen gebruiken. De SFK heeft voor alle deelnemende apotheken een gratis search aangemaakt waarmee u kunt nagaan welke patiënten het betreft.

Naar de search

Als deze search geen resultaat geeft, komt gecombineerd gebruik in uw apotheek niet voor.