Van diabeteszorg tot toetsgroep: de workshops van de StiPCO-dagen

30 augustus 2018

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

StiPCO donkerblauwElke StiPCO-dag telt twintig workshops, die vallen binnen een van vier programmalijnen. Bij de workshop ‘Hoe en waarom start ik mijn eigen toetsgroep?’ is dat de programmalijn ‘Leren is reflecteren’. Docent en apotheker Margje de Vries van Service Apotheek Bennekom: ‘De toetsgroep is in tegenstelling tot intervisie nog niet zo’n heel bekende vorm van toetsing. De vormen hebben wel overlap, want je zit met een vaste groep collega’s. Maar de inhoud is totaal anders. De nadruk ligt op farmaceutisch handelen. Ieder behandelt om de beurt een inhoudelijke casus, en deelt deze met collega’s. In mijn toetsgroep hebben we het bijvoorbeeld gehad over leverfunctiestoornissen, MRSA en gastric bypass. Wat er leuk aan is, is dat iedereen actief betrokken wordt. Je schoolt elkaar bij.’

‘Juist apothekers hebben het overzicht’

De workshop ‘Implementatie van farmaceutische diabeteszorg in lokale multidisciplinaire samenwerking’ valt binnen de programmalijn ‘Richtlijnen en persoonsgerichte zorg’. Apotheker Berry Daemen van de KNMP geeft de workshop samen met Anne-Margreeth Krijger van Apotheek Stevenshof: ‘In de workshop leren deelnemers nadenken over ketenzorg aan de hand van de KNMP-richtlijn diabetes mellitus. Die ligt in oktober voor bij de autorisatiecommissie en is dus helemaal vers van de pers. In de workshop kijken we: hoe maak je afspraken over samenwerking? Hoe denk je na over wie wat doet op het gebied van labwaarden, voorlichting van de patiënt, uitwisseling van gegevens? Farmaceutische diabeteszorg ligt nu vaak voor een deel bij de POH’s. Juist apothekers hebben bij uitstek het overzicht en veel kennis en kunnen daardoor een heel goede rol spelen in de zorg voor de patiënt.’

De twee andere programmalijnen zijn ‘Multidisciplinaire samenwerking in de wijk’, over onder meer samenwerking met thuiszorg, het valpreventienetwerk, en farmabuddyzorg. En ‘Coachen van de (kwetsbare) patiënt’, met motiverend adviseren, gespreksvoering met oudere patiënten, en coachingtechnieken.

Bekijk alle workshops in de StiPCO-studiegids

Nu inschrijven voor twee workshops per dag

Ook twee workshops kiezen? Schrijf dan snel in voor een StiPCO-dag in de buurt. Naast de workshops is er een plenair deel, met bijdragen van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en inspirerende sprekers – op de laatste dag zelfs minister Bruins. Lunch en borrel met collega’s uit de regio inbegrepen bij de deelnamekosten van € 250.

Elke StiPCO-dag is geaccrediteerd met 6 uren en 5 stimuleringspunten. De deelnamekosten kunnen volgend jaar teruggevraagd worden via de StiPCO-tegemoetkoming.

De locaties:

  • Dinsdag 18 september: Veldhoven | NH Conference Centre Koningshof, Locht 117, 5504 RM Veldhoven
  • Donderdag 20 september: Zwolle | Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle
  • Dinsdag 25 september: Egmond aan Zee | Hotel Zuiderduin, Zeeweg 52, 1931 VL Egmond aan Zee
  • Donderdag 27 september: Rotterdam | Worldhotel Wings, Rotterdam Airportplein 55, 3045 AP Rotterdam
Direct naar het inschrijfformulier Naar het programma en alle workshops in de StiPCO-studiegids
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie