Tijdelijk tekort Levothyroxinenatrium Teva (25 en 50 microgram)

12 april 2018

Vanaf 17 april 2018 wordt er een tijdelijk tekort verwacht van het schildkliermedicijn met levothyroxine (Levothyroxinenatrium Teva) in de sterkte 25 microgram en vanaf eind april ook 50 microgram. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar website.
Bekijk het CBG-bericht 

Het CBG adviseert apothekers om patiënten tijdelijk minder tabletten mee te geven dan gebruikelijk. Op deze manier kunnen de gevolgen voor patiënten zo veel mogelijk beperkt worden. Teva heeft het CBG laten weten dat het tekort van de sterkte 25 microgram vanaf 17 april tot begin mei 2018 en het tekort van de 50 microgram tabletten vanaf eind april tot eind mei 2018 zal spelen. Voor de andere sterktes van Levothyroxinenatrium Teva is geen tekort gemeld.

Oorzaak tekort

Het tekort wordt veroorzaakt doordat Teva de nieuwe partijen tabletten bij een kwaliteitscontrole heeft afgekeurd. Het tekort speelt ook in andere Europese landen waar Levothyroxinenatrium Teva op de markt is.

Het advies aan apothekers is:

  • beperk de uitgifte aan patiënten tot 1 of anderhalve maand in plaats van de gebruikelijke 3 maanden;
  • als de gebruikelijke sterkte niet voorradig is, wijk dan uit naar een halve tablet van de dubbele sterkte;
  • probeer substitutie met een ander middel met levothyroxine te voorkomen. Zoals gebruikelijk, overleg in voorkomende gevallen met de voorschrijver.

Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP: 'Teva, groothandels en apothekers in Nederland kunnen in gezamenlijkheid problemen voorkomen als we ons houden aan beperkte aflevertermijnen.'

Er zijn in Nederland 120.000 schildklierpatiënten die deze sterktes Levothyroxinenatrium Teva gebruiken.

Contact

De helpdesk van Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) helpt apothekers bij het beantwoorden van farmacotherapeutische vragen: (070) 373 73 77.

Meer weten

Bekijk actuele informatie over het tekort van Levothyroxinenatrium op knmp.farmanco.nl