Refusal tijdelijk weer beschikbaar

7 november 2018

Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. Afgelopen maart liet de vergunninghouder van dit middel weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt, waardoor de levering kwam te vervallen. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is. Naar schatting zal Refusal voor maximaal een jaar beschikbaar zijn. De Antabus dispergette bruistabletten 400 mg (RVG 01032) zijn nog niet leverbaar.

De middelen worden gebruikt ter ondersteuning van het stoppen met drinken bij de behandeling van alcoholisme. De vergunninghouders van Refusal en van Antabus zijn in overleg met andere grondstofleveranciers, om de productie te kunnen hervatten. Medicijnen met disulfiram van een nieuwe grondstofleverancier zijn op korte termijn echter nog niet te leveren.

Advies

Het CBG adviseert om patiënten die momenteel disulfiram gebruiken deze behandeling te continueren. Omdat de beschikbaarheid van Refusal tijdelijk zal zijn, wordt ontraden patiënten die zijn overgestapt op een andere behandeling, weer over te zetten op Refusal. Ook voor nieuwe patiënten wordt om deze reden geadviseerd een alternatief ontwenningsmiddel te gebruiken.

Lees de CBG-berichtgeving
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg