Patiënteninformatie met uitleg nieuwe regelingen 2019 beschikbaar

20 december 2018

De KNMP heeft voor apothekers patiënteninformatie beschikbaar met een korte uitleg over de veranderingen waar apotheken en patiënten vanaf 1 januari 2019 mee te maken krijgen. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert. De informatie verwijst naar Apotheek.nl, waar aanvullende informatie per 1 januari beschikbaar is.
Naar de KNMP-informatie voor patiënten

Btw-verhoging

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% gaat ook voor geneesmiddelen gelden. Patiënten gaan deze verhoging in hun portemonnee merken en apothekers kunnen daar aan de balie vragen over verwachten. Voor de bedrijfsvoering heeft de btw-verhoging invloed op de administratie, op de prijzen van goederen en diensten en op de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Uitstroom geneesmiddelen

Vanaf 1 januari 2019 zullen verschillende calcium- en vitamine D-preparaten, net als paracetamol 1000 mg niet meer worden vergoed. Foliumzuur 5 mg blijft na overleg van onder andere KNMP met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toch vergoed vanuit het basispakket. De apotheker kan de patiënt adviseren over veilige alternatieven naast de andere geneesmiddelen die de patiënt gebruikt en het zorgassortiment daarop afstemmen.

Maximering bijbetaling

Een ander besluit van VWS is de maximering van de bijbetaling voor geneesmiddelen per patiënt tot 250 euro. De regering heeft hiertoe besloten om de stapeling van bijbetalingen door de patiënt te beteugelen. Deze maximering van de eigen bijdrage kan effect hebben op het terugbetalen van (een deel van) de eigen bijdrage aan patiënten door sommige fabrikanten en groothandels. Hoe groot het effect zal zijn is nog onduidelijk, omdat de regelingen per fabrikant verschillen. Zowel in de hoogte, als in de wijze van de uitvoering.

Patiënteninformatie nieuwe regelingen

De patïenteninformatie over de nieuwe regelingen is als pdf-bestand via de KNMP-site te downloaden. VWS heeft voor zorgverleners een factsheet samengesteld met achtergrondinformatie over de uitstroom uit het basispakket en de maximering van de eigen bijdrage. 

VWS biedt ook patiënteninformatie. Hierin wordt expliciet verwezen naar drogisten en online verkoop voor de aanschaf van vrij verkrijgbare medicijnen. Daarom adviseert de KNMP apothekers om de KNMP-patiënteninformatie te gebruiken.

Download de KNMP-informatie voor patiënten Naar de VWS-factsheet voor zorgverleners
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP