Oproep aan apothekers: attendeer patiënten op onderzoek naar Lyme

17 mei 2018

Apothekers kunnen patiënten met de ziekte van Lyme (of een andere tekenbeetziekte) via posters en kaartjes attenderen op een onderzoek op Tekenradar.nl naar de gevolgen van de aandoening. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoewel antibiotica werken tegen de ziekte van Lyme of andere tekenbeetziekten, houden tussen de 1000 en 2500 mensen langdurige klachten, aldus het RIVM. Waarom sommige mensen deze klachten krijgen is onbekend. Het RIVM-onderzoek moet daar (via bloedafnames en vragenlijsten) verandering in brengen. Het instituut wil deelnemers na aanmelding een jaar lang kosteloos onderzoeken om vast te stellen wie risico loopt op langdurige klachten en wat de oorzaken zijn. En het insitituut wil onderzoeken of bij mensen met koorts na een tekenbeet andere tekenbeetziekten dan Lyme worden gevonden. 

Tekenradar.nl (poster en kaartjes)

Komt de patiënt geneesmiddelen afhalen voor Lyme of een andere tekenbeetziekte, zoals doxycycline 2 keer per dag 1 tablet gedurende 10 tot 14 dagen? Dan kunnen apothekers de patiënt wijzen op het RIVM-onderzoek via de website Tekenradar.nl. Dat kan via de wachtkamerposter of door patiëntenkaartjes mee te geven. Apothekers kunnen de poster en kaartjes downloaden of gedrukte exemplaren bestellen via . Graag met onderwerpregel ‘Tekenradar kaartjes/posters’ en onder vermelding van naam, adres en het gewenste aantal posters en kaartjes.

Naar Tekenradar.nl (aanmelden voor onderzoek) Bekijk de poster (narrowcast) Bekijk het kaartje 

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg