Online tool bloedglucosemeters verwijst ook naar de apotheek

14 juni 2018

De Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online. Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins lanceerde de keuzehulp op 11 juni tijdens het congres 'Goed Gebruik Hulpmiddelen' in Bussum. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor zorgverleners en patiënten, om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.

De online Keuzehulp Bloedglucosemeters is het resultaat van een stakeholdersdialoog van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) met zorgverleners, de patiëntenvereniging, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars, ook de KNMP is hier nauw bij betrokken.

Keuzehulp

De patiënt kan thuis alvast de keuzehulp invullen en krijgt vervolgens een overzicht van bloedglucosemeters die passen bij zijn medische en persoonlijke situatie. Ook wordt aangegeven of de meter vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Samen met de zorgverlener loopt de patiënt de keuzehulp in de spreekkamer nogmaals door. De best passende meters worden als eerste getoond. Afhankelijk van welke leverancier wordt gekozen kan de best passende meter besteld worden. Naast de medisch speciaalzaken worden in de keuzehulp openbare apotheken apart als leverancier genoemd.

Selectieve contractering

Ten aanzien van de positie van de openbare apotheek als leverancier van diabeteshulpmiddelen geldt dat goede inhoudelijke samenwerking tussen diabetesverpleegkundige en apotheker van vitaal belang blijft. Dat selectieve contractering door zorgverzekeraars hier roet in het eten kan gooien is bekend, niet voor niets heeft de KNMP in maart dit jaar hierover een brief aan de Kamer gestuurd. Maar daar waar contracteerbeleid niet in de weg zit, kunnen de meeste diabetespatiënten hulpmiddelenzorg via de openbare apotheek krijgen.