Onderzoek KNMP naar omvang probleem medicijnafval

14 september 2018

Welke ongebruikte geneesmiddelen leveren patiënten in bij de apotheek en waarom? Hoeveel tijd heeft het apotheekteam nodig om deze af te voeren, hoeveel geld kosten niet-gebruikte geneesmiddelen de samenleving? De KNMP doet dit najaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden en vraagt apothekers om mee te doen.

Beeldmerk onderzoek WasteMasterstudenten Denise Odijk en Valeria Rabiea, beiden in het laatste jaar van de master Farmacie in Leiden, voeren het onderzoek uit onder begeleiding van Martina Teichert, universitair hoofddocent en wetenschappelijk adviseur bij de KNMP.

Apotheken kunnen meedoen door in november een week lang bij te houden wat er in de apotheek wordt ingeleverd. Odijk en Rabiea waken ervoor apothekers hiermee te veel te belasten. Rabiea: ‘Het streven is dat dit echt niet meer dan een minuut per verpakking mag kosten.’ Ook hoeft de apotheker dit niet per se zelf te doen; iemand uit het team kan het ook. De apotheken die meedoen maken als dank voor hun inzet kans op een taartbon.

Landelijk beeld

Het onderzoek kan veel inzichten opleveren. Rabiea: ‘Ik denk dat het voor apothekers heel nuttig is om een landelijk beeld te hebben van de omvang van dit probleem. Als apotheker wil je natuurlijk dat geneesmiddelen op een goede manier worden gebruikt, dan is het interessant om te zien waar dat mogelijk niet het geval is.’ Odijk vult aan: ‘Patiënten zijn wellicht nooit met een middel gestart. Of zij ervaren bijwerkingen en stoppen op advies van de voorschrijver – of op eigen houtje. Of er blijkt gewoon te veel medicatie over aan het einde van de klachten.’

Eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht liet zien dat het aanpassen van de voorgeschreven hoeveelheid aan de individuele behoeften van de patiënt verspilling kan voorkomen. Teichert: ‘Dat betekent dat apothekers dit kunnen meenemen in de consultvoering.’

Onderdelen onderzoek

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Eind oktober ontvangen openbaar apothekers een lijst met vijf korte vragen, onder meer over de tijd die de apotheker kwijt is met de verwerking van medicijnafval.
  2. November: apotheekteams houden gedurende vijf verschillende werkdagen (bij elkaar een week) bij wat er in de apotheek wordt ingeleverd. De KNMP vraagt apothekers onder het motto ‘Lever uw afval in bij de KNMP’ hieraan mee te doen en levert de spreadsheets waarmee zij aan de slag kunnen.
  3. Ook in november: studenten uit het eerste jaar van de master Farmacie in Leiden bevragen tijdens hun coschappen in apotheken ieder ten minste twee patiënten of mantelzorgers.

Meedoen aan het onderzoek? U kunt zich nu alvast aanmelden.

Ik doe mee aan het onderzoek
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering KNMP