Nieuwe geneesmiddelen bij reuma en kanker verwerkt in het IM

1 februari 2018

Het Informatorium Medicamentorum (IM) 2018 is uit in boekvorm. Met 36 nieuwe stoffen is het naslagwerk weer volledig actueel. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via de website.

Het IM is dit jaar 40 pagina’s dikker. Het naslagwerk beslaat nu 1758 pagina’s. Er zijn 36 nieuwe geneesmiddelen toegevoegd. Hieronder vallen 3 nieuwe DMARD's bij reuma (baricitinib, sarilumab en tofacitinib) en 7 nieuwe geneesmiddelen bij kanker (alectinib, avelumab, dinutuximab beta, inotuzumab ozogamicine, ixazomib, olaratumab en ribociclib).

De groei is niet alleen te danken aan de nieuwe stofmonografieën en nieuwe handelsproducten. Ook zijn hoofdstukken over onder meer antihistaminica, antimycotica, trombocytenaggregatieremmers (TAR‘s) en vasodilatantia geheel herzien en uitgebreid op basis van nieuwe behandelrichtlijnen. Het digitale IM op de KNMP Kennisbank biedt directe toegang tot verschillende behandelrichtlijnen.

Ook dit jaar is er weer veel aandacht besteed aan off label-gebruik van geneesmiddelen. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) houdt het IM graag actueel en roept apothekers op om niet genoemde toepassingen te melden via .

Het IM wordt elke twee weken geüpdatet. De actuele editie is te raadplegen in de KNMP Kennisbank.

Digitale vernieuwing

Met de introductie van de vernieuwde KNMP Kennisbank ontwikkelt het IM zich in 2018 stap voor stap tot een eenvoudiger te gebruiken digitaal naslagwerk: van direct zoeken in het IM, terugkijken in geschiedenis en toevoegen van favorieten tot een productoverzicht en overzichtelijkere teksten.

Bij de vernieuwing van het IM denken apothekers uit de dagelijkse praktijk mee. Zo bracht een focusgroep gewenste verbeteringen in kaart en is de nieuwe vormgeving getest door een panel van openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en assistenten voorafgaand aan de ontwikkeling.

Bestel het papieren IM