Met StiPCO naar de herregistratie

11 januari 2018

Bezig met de herregistratie als openbaar apotheker? StiPCO biedt uitkomst. Met de scholingsvorm ‘toetsing’ bijvoorbeeld. 'StiPCO-scholingen focussen juist op die competenties die verplicht zijn.'

StiPCO donkerblauwHet is al vaker gezegd: check op tijd of je voldoende uren haalt op de verplichte competenties voor de herregistratie, anders kom je aan het einde van de vijf jaar in de knel. Farmaceutisch handelen, communicatie en samenwerking: hieraan moeten openbaar apothekers in vijf jaar respectievelijk ten minste 40, 20 en 20 uur deelnemen. Gelukkig bevatten StiPCO-scholingen met name cursussen gericht op deze drie competenties.

Zo valt intervisie onder StiPCO. Deze vorm van toetsing is standaard geaccrediteerd met 20% communicatie en 20% samenwerking, en je slaat twee vliegen in één klap. Want het is voor apothekers die zijn geherregistreerd vanaf 1 januari 2015 ook verplicht om in 5 jaar ten minste 10 uur toetsing te volgen. Of eigenlijk 3 vliegen, want voor scholing binnen StiPCO ontvangen openbaar apothekers een tegemoetkoming van € 50 per stimuleringspunt.

Toetsing

Voor sommige openbaar apothekers is nog niet helemaal duidelijk wat toetsing is en wat eronder valt. Marnix Westein, beleidsmedewerker en onderzoeker Deskundigheidsbevordering bij de KNMP, licht het graag nog een keer toe: 'Toetsing is de overkoepelende term voor intervisiegroepen, toetsgroepen en videotoetsing. Bij intervisie ligt de nadruk op persoonlijke ervaringen in de dagelijkse praktijk: waar zit je mee, waar heb je vragen over? Bijvoorbeeld ethische vraagstukken. Daar praat je op gestructureerde wijze met collega’s over. Toetsgroepen zijn ook met collega’s, maar focussen op het farmaceutisch handelen. Je bespreekt met elkaar aan de hand van casuïstiek wat de farmaceutische richtlijnen zijn en hoe ieder groepslid daarnaar in de praktijk handelt.' Toetsgroepen zijn standaard geaccrediteerd met 80% farmaceutisch handelen.

Voor beide vormen van (zelf)reflectie met collega-apothekers is een handreiking beschikbaar. 

Naar de handreiking voor beginnende intervisiegroepen Naar de handreiking voor beginnende toetsgroepen

Videotoetsing tot slot is een video-opname van handelen in de praktijk. De apotheker vormt allereerst zelf een mening over hoe hij het heeft gedaan en ontvangt vervolgens feedback van een expert of een aantal collega’s. Indeling op competenties hangt af van de gefilmde situatie. Westein: “Belangrijk om te onthouden is: toetsing bevat altijd de elementen zelfreflectie en feedback. Toetsing aan jezelf en aan anderen.”

Scholingen en competenties in StiPCO-studiegids

De StiPCO-scholingen voor 2018, met de bijbehorende competenties, zijn te vinden in de vernieuwde studiegids.

Naar de StiPCO-studiegids 2018 Meer over StiPCO Meer over de herregistratie voor openbaar apothekers
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie