Meningokokken ACWY-vaccinatie vervangt meningokokken C-vaccinatie

7 juni 2018

De meningokokken C-vaccinatie is sinds mei 2018 in het rijksvaccinatieprogramma voor peuters van 14 maanden vervangen door de meningokokken ACWY-variant. Ook krijgen 14-jarigen per oktober 2018 de meningokokken ACWY-vaccinatie. Tevens volgt in 2019 een inhaalcampagne voor 15- t/m 18-jarigen. Aanleiding is de toename van het aantal meningokokkenziektes type W in Nederland. Het Informatorium Medicamentorum is op deze wijziging aangepast.

Laatste aanpassing bericht: 13 september 2018, 08.55 uur.

Deskundigen stelden in een advies aan de minister van Volksgezondheid vast dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland verder toeneemt. Tevens krijgen personen met hypo- of asplenie de aanbeveling zich te laten vaccineren tegen meningokokken ACWY in plaats van meningokokken C.

Het kan zijn dat ouders van kinderen, die niet binnen de groepen van het rijksvaccinatieprogramma vallen, zich wenden tot de huisarts of een vaccinatiecentrum om hun kinderen op eigen initiatief te laten vaccineren. De meningokokken ACWY-vaccins Nimenrix en Menveo zijn in Nederland geregistreerd en op de markt. KNMP Farmanco meldt dat Menveo op dit moment niet beschikbaar is.

Meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma meningokokken Bekijk de richtlijn ‘Meningokokken ACWY-vaccinatie’
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg