Hydrokinine (Inhibin) vanaf nu alleen verkrijgbaar op recept

7 november 2018

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de afleverstatus van hydrokinine (Inhibin) te wijzigen van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR). Dit besluit is genomen na inzichten uit nieuwe wetenschappelijke studies die een verhoogd risico laten zien op cardiale bijwerkingen bij gebruik van kinine.

Inhibin bevat 100 mg hydrokinine per tablet en wordt gebruikt voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen. Het medicijn werd in 1990 door het CBG goedgekeurd en is sindsdien beschikbaar zonder recept. Circa 15.000 keer per maand wordt hydrokinine verstrekt door de apotheek.

Nieuwe data: verhoogd risico op hartproblemen

In de afgelopen periode zijn er twee wetenschappelijke studies gepubliceerd waarin het gebruik van kinine-bevattende producten tegen nachtelijke beenkrampen gepaard ging met een verhoogde sterfte. Het risico op cardiale bijwerkingen (waaronder overlijden) is groter bij langdurig gebruik en bij patiënten die bepaalde hartritmestoornissen hebben of daar een verhoogd risico op hebben. Vanwege het werkingsmechanisme van kinine en hydrokinine is een risico op cardiale bijwerkingen aannemelijk.

Uit een van de twee recente studies kan worden geschat dat wanneer 100 patiënten 1 jaar lang producten met kinine gebruiken er minimaal één patiënt extra overlijdt dan wanneer ze geen producten met kinine zouden gebruiken. De balans tussen werkzaamheid en risico’s van hydrokinine blijft positief.

Alleen nog op recept verkrijgbaar

De nieuwe inzichten hebben het College doen besluiten om de afleverstatus van hydrokinine te wijzigen van ‘Uitsluitend Apotheek’ naar ‘Uitsluitend Recept’. Voorzichtigheid is geboden bij patiënten die bepaalde hartritmestoornissen hebben of daar een verhoogd risico voor hebben. Doordat hydrokinine nu alleen op recept verkrijgbaar is, worden patiënten beter gecontroleerd op hartritmestoornissen of een verhoogd risico daarop.

Lees hier de berichtgeving van CBG
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg