Doseringsadviezen 235 geneesmiddelen bij dialyse beschikbaar

23 april 2018

De doseringsadviezen van alle 235 geneesmiddelen bij dialyse zijn beschikbaar. Voorschrijvers en apothekers kunnen de adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de arts- en apotheekinformatiesystemen, KNMP Kennisbank en het Informatorium Medicamentorum.

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP deed de afgelopen twee jaar literatuuronderzoek. Met de resultaten stelde het GIC per geneesmiddel twee adviezen op: voor hemodialyse en peritoneale dialyse. Een multidisciplinaire werkgroep, met daarin onder anderen nefrologen, een klinisch geriater, een openbaar apotheker en ziekenhuisapothekers, heeft de adviezen beoordeeld. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) subsidieerde het project, waardoor de doseringsadviezen nu publiek toegankelijk zijn.

Apothekers kunnen met de doseringsadviezen de medicatieveiligheid voor dialysepatiënten vergroten. Om de adviezen op het scherm te krijgen, moeten zorgverleners de contra-indicatie hemodialyse of peritoneale dialyse koppelen aan de betreffende patiënt.

Meer informatie over de doseringsadviezen bij dialyse
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg