Apothekers geven online medicijninformatie in korte video’s

5 maart 2018

Persbericht | Apothekers leggen de belangrijkste informatie per medicijn op apotheek.nl vanaf 5 maart 2018 in korte video’s uit. Apothekersorganisatie KNMP wil met de gratis online filmpjes juist medicijngebruik onder patiënten stimuleren.

‘De gelanceerde video’s maken medicijninformatie voor alle patiënten toegankelijk’, aldus Nike Everaarts-de Gruyter, apotheker bij de KNMP en coördinator van apotheek.nl. Per video komt kort en in duidelijke taal aan bod: bij welke aandoeningen het geneesmiddel werkt; wanneer het begint te werken; hoe de gebruiksinstructie is; wat mogelijke bijwerkingen zijn; en of er waarschuwingen gelden. ‘De geanimeerde iconen die aan de video’s zijn toegevoegd dragen bovendien bij aan een beter begrip van de uitleg’, licht Everaarts-de Gruyter verder toe.

Bekijk een van de medicijnteksten met video

Toegankelijke medicijninformatie voor iedereen

‘Om medicijnen op de juiste manier te gebruiken, is het van belang de uitleg ervan goed te snappen. Maar niet iedereen begrijpt of leest schriftelijke medicijninformatie', vervolgt Everaarts-de Gruyter wanneer zij de keuze voor video toelicht. ‘Laaggeletterde medicijngebruikers hebben moeite met het lezen van schriftelijke medicijninformatie, terwijl niet-laaggeletterden vaak minder bereid zijn om tijd te besteden aan langere webteksten. En dan is er nog Generatie Z: de zogenoemde digital natives die geen smartphoneloos tijdperk kennen.’

Apotheker als medicijnexpert

Een van de vier apothekers die meewerkte aan de KNMP-video’s is Johan te Biesebeek, openbaar apotheker in Almelo. Dat de KNMP de patiënt benadert via video vindt Te Biesebeek ‘alleen maar goed’. Hij vervolgt: ‘Patiënten weten vaak niet waar ze hun vraag over bijvoorbeeld bijwerkingen als eerst moeten stellen: bij de arts of bij de apotheker? Uit deze video’s blijkt: de apotheker is de expert op het gebied van medicijnen. Goed dus dat er ‘echte’ apothekers zijn ingezet, in plaats van acteurs.’

Uitleg in beeld

Video's op apotheek.nlDe KNMP ontwikkelde video’s voor de medicijnpagina’s met de hoogste bezoekerscijfers. De apothekersorganisatie werkt op termijn en stapsgewijs aan nieuwe video’s, zodat uiteindelijk het gros van de medicijnteksten op apotheek.nl van uitleg in beeld is voorzien. Patiënten bekijken de gratis online video’s door op apotheek.nl te zoeken naar hun medicijn. Na een klik op het medicijn komt de bezoeker op de medicijnpagina met de video.

Over apotheek.nl

Apotheek.nl is een website met onafhankelijke informatie over medicijnen. De website is een uitgave van KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers. De inhoud van de medicijninformatie wordt gecontroleerd en actueel gehouden door apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP