Afvoer ingezamelde geneesmiddelenresten al in 93% gemeenten goed geregeld

26 juni 2018

De inzameling van medicijnafval is in 93% van de Nederlandse gemeente inmiddels goed geregeld. Dit blijkt uit het derde ‘KNMP Onderzoek Medicijnafval’. Mede dankzij de steun van de KNMP zijn apotheken er in geslaagd om in nagenoeg alle gemeenten te komen tot goede afspraken. In 2016 was dit in nog maar 55% van de gemeenten het geval.

In het onderzoek van de KNMP is in kaart gebracht welke gemeenten apotheken nog steeds laten betalen voor het inzamelen en afvoeren van overgebleven geneesmiddelen van patiënten. Hieruit komt naar voren dat gemeenten, aangespoord door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de watersector, steeds vaker bereid zijn om afspraken te maken over de afvoer van geneesmiddelen die patiënten overhouden. Zij nemen de kosten hiervan voor hun rekening in plaats van dat zij de apotheken hiervoor laten opdraaien.

In de 28 resterende Nederlandse gemeenten waar nog geen goede afspraken zijn, staat het op de agenda of zijn afspraken binnenkort te verwachten. Dit schrijft minister Van Nieuwenhuizen-Wijbenga van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Kamer. Voorts verwacht de minister dat aan het einde van het jaar de inzameling van ongebruikte geneesmiddelen in alle gemeenten goed geregeld is.

Bekijk het onderzoek Lees de brief van de minister
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering