Aandacht voor verantwoord antibioticagebruik tijdens Europese Antibioticadag

15 november 2018

Verantwoord gebruik van antibiotica staat centraal tijdens de Europese Antibioticadag op 18 november. Aandacht voor dit onderwerp blijft essentieel, want uit een nieuwe studie blijkt dat er in Europa jaarlijks 33.000 mensen overlijden door een infectie met een resistente bacterie.

Voorzichtig omgaan met antibiotica helpt om de ontwikkeling van resistente bacteriën tegen te gaan en antibiotica werkzaam te houden voor toekomstige generaties. Campagnes rond de Europese Antibioticadag, een initiatief van de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), vergroten de bewustwording hiervan bij zorgverleners en patiënten. Voor apothekers is er een speciale toolkit beschikbaar met onder andere kernboodschappen, factsheets en presentatiemateriaal. 

Zorgnetwerken in Gelderland, Brabant en Limburg organiseren op 18 november het Filmfestival ‘Bacteriën in beeld, wat als antibiotica niet meer werken?’. In Filmhuis Natlab in Eindhoven worden meerdere documentaires en films getoond, inclusief nabespreking.

De Europese Antibioticadag is de afsluiter van de World Antibiotic Awareness Week, van 12 t/m 18 november.

Meer over antibioticaresistentie Meer over de World Antibiotic Awareness Week
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg