‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ nog niet verkrijgbaar

5 juni 2018

De ‘UZI-medewerkerspas niet op naam' is nog steeds niet aan te vragen, ondanks eerdere toezeggingen daartoe door het CIBG. De overheidsinstantie stelt nog niet te weten wanneer deze wel kan worden aangevraagd. In een brief vragen eerstelijnsorganisatie InEen, de KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging om opheldering.

Het sinds juni 2017 niet verkrijgbaar zijn van de pas komt door een wijziging in regelgeving. Deze leidde tot een aanpassing in het UZI-register en dat kostte tijd, zo voorspelde het CIBG. Herhaalde vragen vanuit de apothekers en huisartsen maakten inmiddels duidelijk dat er nog steeds geen zicht is op een datum. In de gezamenlijke brief vragen de zorgverleners binnen twee weken schriftelijk te communiceren op welke datum de passen zijn aan te vragen en wat een realistische datum is voor levering. De organisatie vraagt een reële compensatie voor eventueel ongemak en extra kosten.

Een ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ wordt bijvoorbeeld gebruikt om te voldoen aan eisen voor informatiebeveiliging. Voor informatiesystemen die patiëntgegevens verwerken, is het inloggen met alleen een wachtwoord onvoldoende. Er moet dan gebruik gemaakt worden van de zogenaamde 2-factor-authenticatie; iets wat u weet en iets wat u heeft. In alle apotheekinformatiesystemen kan de UZI-pas worden gebruikt voor deze manier van inloggen. Voor medewerkers die niet BIG-geregistreerd zijn, zoals bezorgers en administratieve krachten, kan een ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ worden gebruikt.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering