Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018

19 mei 2017

Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018. Dat blijkt uit het pakketbesluit 2018 waarmee de ministerraad op 19 mei 2017 heeft ingestemd. Het Zorginstituut heeft in december aan de inmiddels demissionaire minister van VWS geadviseerd om deze middelen niet langer te vergoeden.

De KNMP heeft zich de afgelopen maanden sterk ingezet voor handhaving van de vergoeding. En blijft dit dossier intensief volgen. Samen met partners, zoals seniorenorganisatie KBO-PCOB, Ephor en Reumafonds, heeft de KNMP haar zorgen geuit bij het ministerie van VWS en de Tweede Kamer over de consequenties om diverse receptplichtige vitaminen, mineralen en paracetamol uit het GVS te laten stromen. De organisaties vrezen dat uitstroom van deze aangetoond (kosten)effectieve middelen uit het verzekerd pakket zal leiden tot therapieontrouw. Waar dit juist voor ouderen en chronisch zieken van groot belang is.

Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket in 2018. Wel komt er een behandeling bij. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.

In juni stelt de Tweede Kamer het basispakket definitief vast. Kabinet en Tweede Kamer buigen zich jaarlijks over de samenstelling van het basispakket.

Lees de eerdere berichtgeving van de KNMP:

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering KNMP