Tweede Kamer: ‘Apotheekbereiding stimuleren als alternatief dure geneesmiddelen’

29 juni 2017

Diverse fracties in de Tweede Kamer beschouwen apotheekbereidingen als een van de alternatieven voor dure geneesmiddelen, om zo de toegang voor patiënten tot een behandeling te kunnen garanderen. Ook minister Schippers (VWS) ziet hier een rol voor apothekers weggelegd. Dit blijkt uit het Algemeen Overleg Pakketbeheer op woensdag 28 juni in de Tweede Kamer.

Ook bij geneesmiddelen die plotseling sterk in prijs worden verhoogd, zoals bij Camcolit en Amfexa, zouden apothekers volgens diverse Tweede Kamerfracties meer voor eigen patiënten kunnen bereiden om bijbetaling te ontlopen. De SP roept hier expliciet toe op. Het CDA vraagt daarbij aandacht voor een adequate bekostiging van apotheekbereidingen.

De oproep uit de Tweede Kamer is ingegeven door twee raadsleden van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) die vorige week opriepen om apotheekbereidingen voor individuele patiënten te stimuleren. Dit als een van de instrumenten om in te kunnen zetten als tegenwicht tegen hoge geneesmiddelenprijzen, zoals in de actuele casus Orkambi. De RVS werkt deze aanbevelingen verder uit en komt in het najaar met een officieel advies aan de minister.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg