Risico op overdosering bij gedwongen overstap Thyrax

20 april 2017

Bij de overstap van het schildklierhormoon Thyrax Duotab bestaat voor patiënten met een hoge dosis (>100mcg) het risico op overdosering. Door een gedwongen overstap naar een ander merk levothyroxine krijgen patiënten meer klachten, werken en sporten zij minder. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer NIVEL, naar de effecten van de beperkte beschikbaarheid van Thyrax Duotab vanaf begin 2016.

Bij 53 procent van de mensen die meer dan 100 mcg gebruiken, verschuiven de bloedwaarden na de overstap van normaal naar niet-normaal. Dat betreft een groep van ruim 50.000 personen. Nadat bekend werd dat Thyrax (tijdelijk) niet meer verkrijgbaar zou zijn, is een aantal aanbevelingen opgesteld om de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. Start met een dosis levothyroxine die dicht bij de laatst gebruikte dosis Thyrax ligt. Controleer na 6 weken de schildklierfunctie. Frequentere controle is mogelijk nodig bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden. Na het onderzoek is een aanbeveling toegevoegd: start bij patiënten met een dosering Thyrax van meer dan 100mcg per dag met een lagere dosis.

Bijna 30 procent van de patiënten had 12 weken na de overstap meer klachten dan daarvoor. Daarentegen had een kwart van de patiënten minder klachten, voor hen was de overstap dus positief. Het aantal mensen dat zich tijdelijk ziek moest melden, nam toe van 5 naar 11 procent. Ook de sportbeoefening leed onder de overstap.

In Nederland zijn er 500.000 mensen met een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350.000 patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. Vanaf februari 2016 was Thyrax in steeds mindere mate verkrijgbaar door verplaatsing van de productielocatie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor werden patiënten gedwongen over te stappen naar een ander merk van het geneesmiddel levothyroxine. De meeste patiënten stapten over naar Euthyrox of levothyroxine TEVA. Thyrax Duotab is sinds kort weer beschikbaar.

Lees het persbericht Thyrax-onderzoek Bekijk de infographic Lees het eindrapport NIVEL Lees het PHARMO-rapport
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg