RALPH-instrument beschikbaar voor inzicht in gezondheidsvaardigheden

14 december 2017

Het RALPH-instrument, nu beschikbaar via knmp.nl, geeft apothekers en andere apotheekmedewerkers inzicht in de gezondheidsvaardigheden van een patiënt en de vlakken waarop zich eventuele problemen voordoen.

Beperkte gezondheidsvaardigheden komen vaak voor, maar worden niet altijd (tijdig) herkend. Het RALPH-instrument (Recognition and Addressing of Limited PHarmaceutical literacy in the community pharmacy) onderzoekt functionele (lezen en schrijven), communicatieve (extractie van informatie) en kritische vaardigheden (kritische analyse en interpretatie van informatie). Apotheekmedewerkers kunnen indien nodig de begeleiding en informatievoorziening op de uitkomsten aanpassen.

Farmaceutisch onderzoekscentrum UPPER en onderzoeksinstituut NIVEL ontwikkelden RALPH met subsidie vanuit het KNMP-onderzoeksprogrammaHet instrument bestaat uit een aantal vragen in de vorm van een gesprekshandleiding en toelichting.

Bekijk de RALPH-gesprekshandleiding Bekijk de toelichting Meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg