PRISMA-publicatieprijs voor Marcel Kooij

17 mei 2017

De PRISMA-publicatieprijs voor het beste onderzoeksartikel geschreven door een openbaar apotheker is gewonnen door Marcel Kooij. Hij ontving de prijs gisteren tijdens het met 130 deelnemers goed bezochte PRISMA-symposium in Amersfoort onder leiding van dagvoorzitter Katja Taxis.

Kooij schreef een artikel over de effecten van telefonisch advies om therapietrouw te bevorderen: Effects of telephone counseling intervention by pharmacists (TelCIP) on medication adherence; results of a cluster randomized trail. Een studie, die gepubliceerd en vrij toegankelijk is in Frontiers in Pharmacology, waarbij patiënten de start van hun chronische medicatie een telefoontje kregen van hun apotheker.

Het PRISMA-bestuur heeft kunnen kiezen uit 7 publicaties die in aanmerking kwamen voor de prijs. Alle artikelen waren van een hoog niveau. Het artikel van Kooij stak er net boven uit, vertelt jurylid Martina Teichert. ‘Met deze prijs en met ons jaarlijks symposium wil het PRISMA-bestuur apothekers stimuleren om naast hun werk onderzoek te doen en om dit in internationale, ‘peer reviewed’ tijdschriften te publiceren. Bijzonder mooi, als dit zoals bij Kooij uiteindelijk leidt tot een promotie. Dat is heel waardevol. Voor de onderzoeker zelf en voor de beroepsgroep.’

Op het PRISMA-symposium werd ook een prijs uitgereikt voor de beste presentatie. Sanne Verdoorn ontving de prijs voor haar presentatie over de DREAMeR-studie: de toepassing van gezondheidsgerelateerde doelen bij een medicatiebeoordeling bij ouderen.

Het PRISMA-symposium, met een record-aantal van 66 abstracts, kende een internationale deelname. Een deel van de sessies was in het Engels. Naast de Vlamingen waren er Waalse, Duitse en Zwitserse deelnemers.

Ter bevordering van farmaceutisch praktijkonderzoek heeft de KNMP net een oproep gedaan voor het indienen van onderzoeksvoorstellen. Deze kunnen tot 3 september 2017 online worden ingediend. Eind oktober maakt de Wetenschappelijke Advies Raad bekend welke projecten in aanmerking komen.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie