Oralia VTGM uitgebreid met informatie over breukstreep en alternatieven

17 november 2017

Het vernieuwde Oralia VTGM bevat informatie over breukstrepen op tabletten. Ook is er nu een langere lijst met alternatieven te vinden. Zo hebben apothekers meer keuze als zij een patiënt met slikproblemen moeten overzetten op een ander middel.

Voorheen toonde Oralia VTGM, het KNMP Kennisbank-bestand over orale geneesmiddelen voor patiënten met slikproblemen of een voedingssonde, alleen alternatieven met dezelfde werkzame stof. Nu toont het alle geneesmiddelen met dezelfde farmacotherapeutische werking.

Ook bij beschikbaarheidsproblemen

Van ruim duizend tabletten vermeldt het vernieuwde Oralia VTGM of deze een breukstreep bevatten, en indien bekend: waar deze voor dient. Handig als apothekers dit willen weten voor een patiënt met slikproblemen, maar ook bij beschikbaarheidsproblemen: wellicht is een tablet met de dubbele dosis te halveren als de gewenste dosis niet geleverd wordt.

De vernieuwingen van Oralia VTGM zijn op instigatie van de apotheken die het bestand afnemen, na een klanttevredenheidsonderzoek. Naast de grotere wijzigingen zijn er in- en uitklapvelden toegevoegd voor meer overzicht. En achtergrondinformatie zoals gouden regels voor het toedienen van geneesmiddelen via een sonde.

Meer informatie over de wijzigingen is te vinden in het Pharmaceutisch Weekblad van 17 november.

Abonnement Oralia VTGM

Oralia VTGM vermeldt van ruim zeshonderd werkzame stoffen de bijbehorende geneesmiddelen en hoe ze bewerkt en toegediend kunnen worden. Ook bevat het bestand aanwijzingen voor het vervangen van tabletten of capsules door andere toedieningsvormen, zoals dranken. Apotheken kunnen het bestand afnemen via de KNMP Kennisbank als zij een abonnement afsluiten.

LNA-mededeling: Oralia VTGM uitgebreid en verbeterd

Beschikbaar voor leden na inlog

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP