Ongewenste Groep Mesalazine vervalt in G-Standaard, opnieuw koppelen patiënten nodig

23 oktober 2017

De geneesmiddelen uit de ongewenste groep (OG) Mesalazinegroep in de G-Standaard vallen vanaf 1 november 2017 onder de OG NSAID’s (inclusief salicylaten). De OG Mesalazinegroep komt hiermee te vervallen. OG NSAID’s (inclusief salicylaten) bevat per 1 november NSAID’s, coxibs, salicylaten en mesalazine en verwante verbindingen.

Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP adviseert apothekers en huisartsen om in het AIS en het HIS na te gaan voor welke patiënten momenteel OG Mesalazinegroep is gekoppeld, en om bij deze patiënten ook de OG NSAID’s (inclusief salicylaten) te koppelen. Dit gebeurt niet automatisch.

Bovenstaand advies is bedoeld voor apothekers en huisartsen die een AIS of HIS hebben met informatie uit de G-Standaard. Koppelen deze apothekers en huisartsen in het AIS en het HIS niet OG NSAID’s (incl. salicylaten) bij patiënten voor wie OG Mesalazinegroep is gekoppeld? Dan vindt per 1 november geen bewaking meer plaats op kruisovergevoeligheid voor mesalazine en verwante verbindingen.

Voor vragen kunnen apothekers contact opnemen met de GIC-helpdesk via 070 37 37 377 of .

Meer informatie in de G-Update van november 2017
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering KNMP