Minister Schippers: 'Apotheker meer betrekken bij medicatieoverdracht'

19 januari 2017

Apothekers moeten meer worden betrokken bij medicatieoverdracht en -verificatie. En de huidige gemiddelde vergoeding van 48 euro voor een medicatiebeoordeling is “wat mager”. Dat schrijft minister Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over voorwaarden voor veilig voorschrijven.

In het rapport van december 2016 beschrijft IGZ de bevindingen van een controle op de vier voorwaarden voor veilig voorschrijven: het elektronisch voorschrijfsysteem, medicatieoverdracht, medicatiebeoordeling en vertrouwen. De IGZ concludeerde dat er al veel goed gaat, maar er nog ruimte is voor verbetering.

In haar reactie van 16 januari 2017 schrijft minister Schippers van VWS dat veilig voorschrijven begint bij een goede medicatieoverdracht en een actueel overzicht. Om dit te verbeteren pleit ze, net als de KNMP, voor het meer betrekken van de apotheker bij zowel de overdracht als de medicatieverificatie. Zorgverleners moeten openstaan voor feedback van apothekers, want “de apotheker is bij uitstek de zorgverlener met kennis over geneesmiddelen.”

Medicatiebeoordeling

Ook rond de medicatiebeoordeling stelt Schippers dat er een duidelijke rol is voor de apotheker. Het netto-effect van de beoordeling is lastig te meten vanwege de diversiteit aan interventies, maar volgens de minister is verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt het belangrijkste doel. Ze roept zorgverzekeraars en apotheken op om in hun contractafspraken extra aandacht te besteden aan de vergoeding voor de medicatiebeoordeling. Tevens gaat ze dit jaar bekijken welke nieuwe groepen in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling, zoals ouderen met polyfarmacie en een additionele risicofactor.

Bekijk het IGZ-rapport 'Veilig voorschrijven moet beter' Bekijk de reactie van minister Schippers
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg