Medische verklaring nodig bij meenemen opiumwetmiddelen naar buitenland

31 mei 2018

Patiënten die opiumwetmiddelen mee willen nemen naar het buitenland, hebben hiervoor een medische verklaring nodig. Afhankelijk van de bestemming is dit een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.

Onder de Opiumwet vallen bijvoorbeeld benzodiazepinen, methylfenidaat en medicinale cannabis. Het bezit van deze middelen is in het buitenland zonder een verklaring strafbaar. Aanvragen kan via uitvoeringsinstantie CAK. Dit duurt ongeveer vier weken: tijdig aanvragen is daarom geboden. De verklaring wordt deels ingevuld door de (huis)arts.

Poster: Medicijnen mee naar het buitenland?

De poster 'Medicijnen mee naar het buitenland? Check of medische verklaring nodig is' attendeert patiënten op geneesmiddelen uit de Opiumwet en de medische verklaring. 

Bestel de poster

Op de website van het CAK staat meer informatie over het aanvragen van de verklaring. Ook kunt u hier per land nagaan wat voor verklaring er nodig is.

Patiënten vinden meer informatie over het meenemen van geneesmiddelen naar het buitenland bij het thema Medicijnen op reis op Apotheek.nl.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg