KNMP-voorzitter: ‘Medicijngebruik Johan Derksen levensgevaarlijk’

1 mei 2017

Het medicijngebruik van journalist en voetbalanalist Johan Derksen is onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een reactie op het onwel worden van Derksen na het innemen van slaapmedicatie met een onduidelijke herkomst. Veel medicijnen die via internet worden verkocht zijn nep. Bovendien ontbreekt dan de controle door de eigen (huis)arts en apotheker.

Derksen kwam recent in het nieuws, nadat hij slaappillen van derden had aangenomen en gebruikt. Ook meldde hij in het televisieprogramma Voetbal Inside regelmatig slaapmedicatie uit India te bestellen. Klein Nulent: “Derksen speelt Russisch roulette met zijn leven door deze medicijnen in te nemen. Door receptmedicijnen te bestellen via onbetrouwbare online-aanbieders, zónder een recept van zijn arts en zónder zorgvuldige controle door zijn apotheker, neemt hij enorme risico’s.’

Nepmedicijnen 

Medicijnen die online worden verkocht zijn vaak vervalst. Vaak zit de stof die er in zou moeten zitten, er niet in en werkt het geneesmiddel niet. Ook komt het voor dat het een andere stof betreft dan er op de verpakking staat. De gebruiker kan daardoor last krijgen van ernstige bijwerkingen. En soms ook zit er minder werkzame stof in dan er op de verpakking staat. Hierdoor werkt het medicijn minder goed.

Als het medicijn niet vervalst is, kan het nog steeds gevaarlijk zijn als het via internet wordt aangeboden. Bijvoorbeeld omdat het verkeerd is opgeslagen, of omdat het een hulpstof bevat waarvoor de gebruiker allergisch is.

Meer informatie

'Medicijnen bestellen op Internet' op Apotheek.nl Doe de echt-of-nep quiz van het Ministerie van VWS