Jodiumtabletten te bestellen via groothandels

2 oktober 2017

Apothekers kunnen vanaf 2 oktober via de gangbare procedure bij hun groothandel jodiumtabletten bestellen. Vanaf oktober zijn de tabletten in de G-Standaard opgenomen. De adviesprijs voor de verkoop is 2,95 euro. De jodiumtabletten mogen vanaf 10 oktober worden verkocht in apotheek en drogist.

Groothandels zullen naar verwachting de tabletten rond 10 oktober uitleveren. Door beperkte voorraad kunnen groothandels in eerste instantie 20 doosjes per aangesloten apotheek leveren. Bijbestellen kan, zolang de voorraad bij de overheid strekt. In de loop van deze of volgende maand zijn er meer verpakkingen beschikbaar. De tabletten worden door VWS kosteloos aan de groothandels en apotheken beschikbaar gesteld.

Jodiumtabletten thuisgestuurd

Bepaalde groepen mensen die tot een straal van 100 kilometer rondom een kernreactor wonen, krijgen jodiumtabletten door de overheid thuisgestuurd. De overheid start in de week van 9 oktober met de gerichte distributie van jodiumtabletten.

Communicatie door de overheid

VWS stuurt in de week van 2 oktober een kaart over de verspreiding van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens. Hierop staat dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen dat ze goed moeten bewaren. Op de website Waaromkrijgikjodiumtabletten.nl is meer informatie te vinden over de verspreiding van jodiumtabletten.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen van alle leeftijden behoren tot de doelgroep. Zij kunnen vanaf 10 oktober de jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen om bij een kernongeval de tabletten in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen hierover informatie in de folder 'Zwanger' die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.

 

Informatie over jodiumprofylaxe Lees de berichtgeving van de overheid Bekijk de bijsluiter Kaliumjodide
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg