Delftse wethouder De Prez onderstreept maatschappelijke rol apothekers tijdens opening KNMP-jubileumtentoonstelling

11 mei 2017

‘Of je nu apotheker bent of arts of een andere zorgverlener: je helpt te zorgen dat mensen zich weer goed gaan voelen, aan het werk kunnen blijven. Heel belangrijk’, aldus de Delftse wethouder Raimond De Prez (wonen, stedelijke vernieuwing en zorg) tijdens de opening van de reizende KNMP-jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’.

Opening Delft

De reizende tentoonstelling, ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum van apothekersorganisatie KNMP en in samenwerking met de Botanische Tuin van de TU Delft, laat op interactieve wijze zien hoe de apotheker als moderne zorgverlener zorgt voor veilig medicijngebruik. Wethouder De Prez zorgde voor de officiële opening van de familietentoonstelling, onder toeziend oog van apothekers, apothekersassistenten en hun introducés en kinderen. Dit gebeurde na toespraken van KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent, Bart Smals, fractievoorzitter van VVD Delft en tevens eigenaar van apotheek De Klipper, en Gerard van der Veen, interim tuinchef van de Botanische Tuin.

Bekijk het tv-item over de tentoonstelling op Omroep West: ‘Kruip eens in de huid van de apotheker’

Nieuw tijdperk in Delft

‘Apothekers in deze regio kunnen, als ze denken dat mensen gek reageren op geneesmiddelen, aan het ziekenhuis vragen of ze het DNA willen onderzoeken’, aldus Smals – in begrijpelijke taal voor de aanwezige kinderen – over de pilot die in Delft en omstreken loopt. ‘Met de resultaten daarvan kan de apotheker voorspellen wat de werking wordt van veel medicijnen. Daarmee kan dan de dosering worden aangepast. Kortom, over 75 jaar, bij het 250-jarig bestaan van de KNMP, zal er iemand vol trots vertellen dat hier in Delft toen een nieuw tijdperk begon voor de farmacie.’

Kruip in de huid van de apotheker

Na de officiële openingshandeling liepen de aanwezigen de route langs de zuilen. Om te lezen over de verschillende kerntaken van de moderne apotheker en om via de bijbehorende game-app ‘Beter beter’ in de huid te kruipen van de apotheker. Zo komen aan de orde: het bereiden van geneesmiddelen voor patiënten met specifieke behoeften, het verrichten van een medicatiebeoordeling, medicatiebewaking, en het aanpassen van een dosis aan de erfelijke eigenschappen van de patiënt. Elke zuil geeft een toegespitste historische context en een blik op de toekomst.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering KNMP